04 Август 2021сряда22:48 ч.

Безсмислено

/ брой: 30

автор:Евгени Гаврилов

visibility 271

Прекратяването на дългосрочните договори с "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес Гълъбово", известни като американските централи, трябва да стане до края на юни. Това предвижда планът от мерки за пазарни реформи в електроенергийния сектор, който Министерството на енергетиката изпрати до ЕК и публикува за обществено обсъждане. През 2001 г. НЕК подписа два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от тези централи и на практика ги постави в привилегировано положение на пазара, като по този начин печалбата им бе гарантирана. А инвестициите отдавна са избити. 

За развалянето на договорите се говори отдавна. Преди близо две години управляващите обявиха намеренията си да разплетат казуса и предложиха механизъм, чрез който да се изчислят компенсациите, които трябва да платят на инвеститорите. Той обаче не бе приет от американците, те предложиха свой начин за изчисление. 

Договорите за преференциално изкупуване на ток от американските централи бяха атакувани в Брюксел от работодателските организации и КЕВР, защото според тях това е вид държавна помощ, която не е разрешена от еврозаконодателството. Според бизнеса тези договори изкривяват пазара у нас, защото държавата надплаща 548 млн. лв. върху пазарната цена на тока. Бившият шеф на НЕК Петър Илиев се оплака, че с ценовата си политика КЕВР толерира тези централи, от което държавната НЕК е загубила 1 млрд. лв. Освен това те изсмукват от домакинствата 486 млн. лв. ЕК одобри жалбата на българския бизнес, но този факт може да се окаже безсмислен, а очертаващите се преговори за разваляне на договорите - позакъснели. 

Очаква се пазарлъците да траят поне две години. Договорите изтичат 2024 г. и 2026 г. Ако бъде постигната някаква договореност, тя трябва да бъде съгласувана с банките кредиторки. Така реално ще останат 2 години до изтичането на договорите, което обезсмисля всякакви усилия. По неофициална информация правителството е готово да отдели до 450 млн. евро за обезщетения. Реално обаче ще трябват много повече. Преди време енергийният министър Теменужка Петкова каза, че неустойката при едностранно разваляне на договорите ще бъде 3 млрд. лв. Не се съмнявайте, че те ще излязат моментално от нашите джобове през сметките за ток.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ