09 Юли 2020четвъртък10:18 ч.

Безсилие

/ брой: 92

автор:Евгени Гаврилов

visibility 428

Поне на теория, България е държава с пазарна икономика. Затова появата на нов играч в някой сектор, пак на теория, би трябвало да доведе до засилване на конкуренцията, до сваляне на цените и до подобряване качеството на съответната услуга. Дали така е у нас? Бе съобщено, че правителството смята да създаде "Държавна петролна компания", която да има свои бензиностанции и да продава горива на минимална надценка, за да свали напрежението на този пазар. 

Появата на подобна идея показва най-малко две неща. Първо - държавата на практика се оказа  безсилна да се справи със спекулативните цени на горивата и признава загубата си в борбата с картела в този сектор. Второ - Комисията за защита на конкуренцията доказа своята безполезност и стана поредният държавен орган, чието съществуване е съмнително, защото не вижда очевадното - че между големите вериги от бензиностанции има негласно споразумение за цените. Подобна се оказа и Комисията по хазарта след скандалите с Васил Божков. През март и прокуратурата възложи проверка на КЗК, която трябва да установи дали няма съгласуване при ценообразуването на горивата. Резултат още няма. КЗК вече писа три секторни анализа за пазара. И в трите изводът бе, че картел... няма.  

През 2017 г. КЗК прекрати производство срещу шестте дистрибутори на горива по обвинение, че са в сговор. Комисията, която се кълнеше, че разполага с неоспорими доказателства, че "Лукойл", "Еко", "Шел", "ОМВ", "НИС Петрол" и "Петрол" са договаряли цените си, изведнъж започна да твърди, че няма основания за продължаване на производството. Според други секторни анализи обаче сговорът между големите играчи на пазара от октомври 2012 г. досега е отнел близо 4 млрд. лв. финансов ресурс от потребителите и икономиката. Горе-долу толкова пари възнамерява да отдели правителството за подпомагане на бизнеса в условията на коронавирус. Ще вземе и нови заеми. А картелът си върви...

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 480

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 471

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ