29 Юли 2021четвъртък13:01 ч.

Красимир Янков:

Безпринципните назначения на ГЕРБ в МВР доведоха до хаос

Убеден съм, че новото ръководство на силовото министерство ще промени облика му, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 147

автор:Юлия Кулинска

visibility 145

- Г-н Янков, доколко беше адекватно поведението на униформените служители на МВР при обсадата на парламента в сряда?
- Доколко бяха адекватни действията, поне с квалификацията от въпроса ви, е предмет на по-задълбочен анализ както на ситуацията, така също и на конкретните действия и противодействия. БСП е партия,  която винаги е толерирала демократичния модел на диалог. Тук остава въпросът с професионалната подготовка на служителите и доколко ръководството адекватно и отговорно управлява ресурсите.
Като цяло протестиращите в сряда успяваха на моменти да създават безконтролност. Трябва да се създаде организация на охранителната дейност на обществения ред, така че да бъдат гарантирани правата на гражданите и тяхната сигурност, но и възможността на Народното събрание и институциите нормално да функционират. За това са призвани и законоуредени задълженията на МВР.
Мандатоносителят трябва да упражнява контрол чрез парламентарната комисия върху ръководството на МВР за бързото преодоляване на проблемите, свързани с организацията и управлението на системата от периода на ГЕРБ. Безпринципните партийни назначения и повишения на ГЕРБ в МВР сега ще започнат да функционират като част от цялостния опит да се блокира работата на кабинета "Орешарски". Трябват детайлна оценка и при необходимост кадрови промени, които ръководството на МВР неотложно да извърши. Само така органите на реда ще заработят в изпълнение на своето предназначение и законова регламентираност.
- Трябва ли да бъде потърсена отговорност на част от протестиращите, които упражниха физическо насилие, посегнаха, дори и физически, на депутатите?
- Всяко лице, което извършва действия в условие на нарушение на закона, трябва чрез органите на реда да бъде препятствано и по реда на закона трябва да бъде санкционирано. Това и по Конституция, когато се касае за посегателство срещу държавността, е престъпление с особена тежест. Спекулациите, които се извършват на фона на гражданските действия, се правят често от криминално проявени лица, псевдопротестиращи заради парично възнаграждение от опозицията. На улицата, за да блокират институциите, присъстват на първо място представители на партиите, които отпаднаха на парламентарните избори. Ако МВР не осигури спазването на закона, страната ще бъде тласната в хаос и безвластие.
- Има ли вина за безредиците кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, като се има предвид, че нейно задължение е опазването на обществения ред и живота, и здравето на гражданите?
- Създава се впечатление, че всички институции, в които ГЕРБ има присъствие, не просто съдействат, а направо толерират неправомерните действия на протестиращите. Фрапантно е поведението на столичния кмет Йорданка Фъндъкова. В общината трябва да се направи щателна проверка и вероятно ще се установи колко нерегулирани и нерегламентирани са действията на протестиращите. Емблематичен е и случаят с нахлуването в областната управа във Варна. Провалилият се на парламентарните избори кандидат за депутат от НФСБ Костадин Костадинов се опитва да блокира работата на областния управител. Назначеният от ГЕРБ областен управител Базитов съзаклятнически допусна шепата партийци от НФСБ да нахлуят в държавното учереждение. Това е пример за липса на отговорност към заемания държавен пост.

 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 319

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 307

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ