05 Март 2024вторник12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин:

Без фанфари да чуем какво ни казва ЕК

/ брой: 165

автор:Веселка Венкова

visibility 1394

- Как трябва да разбираме фразата "ново партньорство с комисията", г-н Вигенин?
- Този въпрос трябва да бъде зададен на ЕК, защото в последните два доклада - от 2008 и 2009 г., не е имало коментар, че няма добро партньорство. Не е поставяно под съмнение желанието на българските власти да партнират с комисията по проблемите на борбата с престъпността и корупцията. Бих задал въпрос на ЕК какво наистина имат предвид с тази формулировка? Доволен съм, че отчитат такова партньорство - най-малкото ГЕРБ не са прекратили доброто взаимодействие с Европейската комисия и това е плюс само по себе си.
- А как да тълкуваме "позитивните критики" към съдебната власт?
- Вероятно като добронамерени. Що се отнася до съдебната власт, докладът прави констатации, които присъстват и в други доклади. Но сега е загатнато и очаквам занапред да се развие това, че качеството на доказателствения материал, предоставян от МВР и прокуратурата, не е добро. Тук трябва да се прави връзка със скоростта на работа и резултатите от работата на съда. Когато няма добър доказателствен материал, няма съд в нормална правова държава, който да издаде лесно осъдителна присъда. Това не е критика към съдебната власт, а се отбелязва специално, че издадените до момента присъди са резултат от споразумение и на базата на самопризнания.
- Нима критикуват извънсъдебното споразумение като практика?
- Обръщат внимание на факта, че осъдителните присъди са на тази основа главно, което е критика. Не към съда обаче, а към МВР и прокуратурата, защото не предоставят на съда достатъчно годен доказателствен материал, който да послужи за осъдителна присъда. За да няма излишни фанфари трябва ясно да си дадем сметка какво ни казва комисията! Доволен съм, че има ясно демонстрирана воля за борба с корупцията и престъпността, но в доклада пише, че няма резултати. И да кажем, че причината за това е само в съда, е грешка. Министърът на вътрешните работи трябва много добре да прочете този доклад - предстои работа, която чака да бъде свършена и през юли 2011-а отново ще има доклад.
- А мониторингът продължава?
- Най-странното е, че българското правителство не поставя въпроса за прекратяването му. Не виждам причини, повече от 3 години след членството на България в ЕС, ние да продължаваме да сме под наблюдение.
- Кои са основните негативи в доклада, които не се коментират?
- Особено внимание заслужават проблемите при предотвратяването на конфликтите на интереси. Лобисткото законодателство, което върви в парламента, е достатъчен повод за притеснения и в доклада пише, че направеното до момента не е достатъчно. Вторият важен момент са държавните поръчки - 60 на сто, от които реализирани в нарушение на закона и че това важи за 100% от големите поръчки. Тези цифри говорят за злоупотреби с власт, влияние, за потенциална корупция.
 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ