06 Декември 2022вторник15:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Посланик Александър Лукашевич

Беларус върви към президентска мандатност

Обществото не желае сътресения, увери посланикът у нас Александър Лукашевич

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 59

В Беларус активно тече процес на конституционна реформа. В него участват представители на конструктивната опозиция, заяви беларуският посланик у нас Александр Лукашевич на среща с журналисти в СБЖ в рамките на практиката на съюза за свободен обмен на мнения. "Модернизирането на конституционните норми се провеждат в открит формат, включващ широката общественост и експерти", добави посланик Лукашевич в отговор на въпрос на ДУМА. Той уточни, че догодина ще се проведе референдум за конституционната реформа. По думите му реформата предвижда въвеждането на мандатност за президента (до два мандата) и прехвърлянето на негови пълномощия върху парламента, правителството и местните органи на властта. Предвижда се също засилване ролята на партиите в обществения живот на страната, да се регламентира статутът и функциите на Общобеларуското народно събрание, както и да разширят гаранциите за съдебна защита на правата на гражданите.  

"Обективният еволюционен ход в развитието на Беларус има подкрепата на абсолютно мнозинство беларуски граждани", продължи дипломатът. Според допитвания по-рано тази година 70-80% от беларусите одобряват този подход и не приемат протестите срещу президента Александър Лукашенко. Това, впрочем, бе потвърдено и от цитираните на срещата думи на живеещата и работеща у нас беларускиня Альона Филатиева в репортаж на "Дойче веле" от това лято. Обобщавайки общуването си с роднини и приятели в Минск, тя бе заявила: "Хората искат отново да живеят в онова спокойствие, които с години е градил нашият президент. Новите тенденции в страната няма да доведат до нищо добро". 

Посланикът Лукашевич изтъкна, че в отговор на враждебната политика на Запада страната му спря участието си в "Източното партньорство", започна и процедура по прекратяване на Споразумението за реадмисия с ЕС, ограничи и дейността на различни фондове, програми и организации на ЕС в Беларус. Отделно бяха предприети мерки срещу редица нови информационни ресурси, избуяли преди и след президентските избори на 9 август 2020 г., разпространявали грешна информация и призовавали към екстремизъм. В страната са регистрирани 2000 медии, около 1300 от които са частни.

Стана ясно, че в началото властите не са смятали, че започва "цветна революция" отвън. Но след отминаването на бурята те са започнали проверки на тези ресурси и са установили, че се финансират от отделни западни страни, а и са имали проблеми с плащането на данъците. В резултат Върховният съд на страната ги забрани, уточни посланикът.    

Беларуската икономика не е рухнала, страната ни се развива, въпреки агресивното противодействие. "Обективно нашата стана не се намира в изолация. Поддържаме конструктивни отношения с огромно мнозинство от нашите партньори на различни континенти, търгуваме с над 170 страни, включително с България, каза Лукашевич. По думите му двустранният стокооборт за 2020 г. бил 97 млн. долара, а търговското салдо  е положително за Беларус в размер на 11,35 млн. долара. Беларус изнася за нас изделия на промишлеността,  нефтохимията, дървообработването, а също плодове и зеленчуци, което било изненадващо за Лукашевич. От България пък страната внася лекарства, акумулатори, памук, хранителни стоки, прибори и устройства, прилагани в медицината. Минск оценява сдържаността на София в рамките на санкциите срещу него, разбирайки че страната ни има блокови ангажименти, обобщи беларуският посланик. 

 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ