22 Септември 2021сряда12:13 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Първият зам-директор на "Росатом" Кирил Комаров (първият отляво) и боливийският президент Луис Арсе (третият отляво) заедно с други официални лица стартират изливането на цимента върху подготвената площадка за ядрения блок

Бедната Боливия става ядрена държава

С руска помощ новото ръководство на страната осъществява мечтата на Ево Моралес

/ брой: 147

автор:Таня Глухчева

visibility 500

Една новина провокира обществения интерес миналата седмица. Руската компания "Росатом" е инвестирала 300 милиона долара в строежа на цял ядрен комплекс в Боливия. На изливането на първия бетон в град Ел Алто присъстваха президентът Луис Арсе и първият изпълнителен директор на "Росатом" Кирил Комаров.

Защо точно тази латиноамериканска държава?

В действителност идеята за осъществяване на проекта възниква преди няколко години. Още през 2014 г., държавният глава Ево Моралес обещава на народа си, че страната скоро ще притежава ядрена енергетика. Целта му е Боливия да не е "на последно място в Латинска Америка". "След не много време ще разполагаме с ядрена енергия за мирни цели, защото за това имаме суровина и имаме право на това".
На 6 март 2016 г Русия и Боливия подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в използването на атомната енергия за мирни цели и изграждането на ядрен изследователски и технологичен център в град Ел Алто на височина 4100 метра над морското равнище. Поради редица фактори, сред които държавен преврат, довел до свалянето му на Ево Моралес през 2020 г., както и последвалото за кратко крайнодясно популистко правителство, а след това и КОВИД-пандемията, откриването на центъра се отложи от планираната 2023-та за следващата година.
С какво тази латиноамериканска държава е привлякла вниманието на Москва? Знаем ли достатъчно за нея?
На първо място, въпреки огромните природни и минерални ресурси, с които разполага страната, тя е определяна като най-бедната на континента. Разбира се, този факт е оспорим, защото същото се твърди за Венецуела, Аржентина, Бразилия, Перу - особено заради пандемията от коронавирус. В държавата има голяма корупция, както навсякъде в Южна Америка. Технологиите за добив на суровини са остарели. Има нещо, което големите световни медии обичат да пропускат. Или пък са много дискретни по отношение на успехите на левите латиноправителства.  Дискретност е съизмерима само с тази, засягаща провалите на консерваторите. А истината е, че през последните няколко години, главно поради реформите на червения Моралес, се откриват множество залежи на газ и се забелязва известен прогрес. Въпреки това положението на страната не е много добро. Безработицата е 9,4%, а близо 64% от населението живее под прага на бедността.
Най-важните отрасли са земеделието, чийто дял от БВП е 13%, индустрията с 28%  дял и услугите с 59 процента.

Технологични пробиви на 4100 метра височина

Имайки предвид тези показатели, Русия приема да рискува. Вече повече от 50 години изследователските реактори помагат за развитието на научните нововъведения и образованието в над 50 страни. Днес по света има 245 работещи изследователски реактори, 58 от съоръженията са на територията на Русия. "Росатом" е построил повече от 120 такива съоръженията в страната и чужбина.
"Проектът на центъра е уникален и няма аналози в целия свят. Това е един от най-големите проекти на Русия в Латинска Америка и отваря нови възможности за износ на иновации от руската ядрена индустрия в страни от такъв мащабен регион", съобщиха от отдела за комуникация на "Росатом".
Ядреният комплекс е разположен на 4000 м надморска височина. Това го прави най-високия в света. Съществена част от него заема циклотронно-радифармакологичният комплекс и многофункционалният център за облъчване. По предварителни данни, те могат да бъдат завършени и пуснати в експлоатация още през август тази година. Към момента повече от 500 боливийци са ангажирани със строежа.
"Предлагаме на Боливия не просто строителство на най-високия ядрен научен център в света, ние предлагаме на нашите партньори най-високите технологии. Реализацията на този проект ще позволи на Боливия да стане регионален лидер в областта на ядрените изследвания". Това заяви още през 2017 г. генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Многопосочни ползи

Успоредно с този строеж, се създават три центъра за ядрена медицина в столицата Ла Пас, Ел Алто и Санта Крус. Предназначението им е да извършват комплексна диагностика и лечение на онкологични, неврологични и сърдечни заболявания. Очаква се на година да се правят повече от 5000 онкологични лечения. Ще има производство на радиофармацефтици за лечение на ракови и сърдечно-съдови заболявания.
От друга страна, проектът ще допринесе за развитието на науката, медицината, земеделието и образованието в Боливия. Освен това осигури повече от 500 висококвалифицирани работни места за живеещите в Ел Алто и столичния град.
Има и план за радиационно третиране на земеделските продукти, с цел подобряване на качеството им, срокът на годност и по този начин, значително да се повиши износът. От "Росатом" уверяват, че тази технология не влияе по никакъв начин на вкуса и е напълно безопасна за консуматора. Ще започнат сериозни изследвания в областта на екологията и в изучаването на свойствата на различни минерали.
Друг положителен аспект на реактора и лабораториите е, че ще помогнат за развитието на изследователската дейност и обучението на персонала за ядрената индустрия.  
"Благодарение на инфраструктурата наши и чуждестранни учени ще проведат безпрецедентно ядрено изследване на 4000 м надморска височина и ще ни помогнат в различни индустрии като добивната, водните ресурси, земеделието. Всичко това, за доброто на сънародниците ни", твърди в речта си президентът Арсе в деня на изливането на първия бетон. Комаров допълва, че проектът е от огромно значение не само за Боливия, но и за цяла Латинска Америка. "Въпреки трудностите, които имахме, от руска страна спазваме задълженията си и сме нетърпеливи да задълбочим партньорските си отношения", заключи той.
В Аржентина около 10% от електричеството идва от три ядрени реактора. Амбицията на страната, както и на Бразилия и Мексико е в близките 20 години да удвоят ядрените си мощности.
Като цяло, опитът на Русия с латиноамериканци показва, че не грешат с инвестициите си. Хората са работливи и имат желание да се развиват. Най-показателният пример за това си остава Куба. Всички предприятия, научни институти, създадени по времето на СССР, работят и до днес. Островната държава разполага с най-добрите очни лекари, кардиолози и онколози в света. Тя беше една първите държави, разработили собствена ваксина и изпратили лекарски екипи в чужбина, когато здравната система в редица европейски страни колабираше.

Строителните работници подготвят мястото, върху което впоследствие бе излят бетонът за площадката на бъдещия ядрен реактор


Снимка БГНЕС

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 318

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 181

Моите песни

visibility 432

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 750

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 980

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 535

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ