11 Юли 2020събота21:28 ч.

Баща ми в мен

Нова лирична книга на Йордан Гранитски "Южни вечери"

/ брой: 285

автор:Иван Гранитски

visibility 3161

"Баща ми в мен" - така е озаглавено едно от най-известните и загадъчни стихотворения на Пенчо Славейков. Години наред съм препрочитал тази творба и съм търсил и откривал все нови и нови невидими пластове в нея. Но едва след като и родният ми баща, известният журналист и публицист Йордан Гранитски си отиде от тази печална земя, усетих истинската сила и разбрах дълбочината на творбата. Когато човек успее да надмогне болката от физическото отсъствие на близкия, получава друго виждане - започва да разбира все повече значимостта на духовната връзка, която е неподвластна на смъртта и тлението.
Затова никак не се изненадах, когато един ден, разхождайки се по пустото крайбрежие на Каварна, като под чудодейна диктовка се роди стихотворение, посветено на баща ми "Дух".
Беше към 7,30 сутринта в един от последните дни на октомври. Студена, ясна и необичайно тиха утрин. Пълно безмълвие. Самотен гларус се разхождаше по брега с философско изражение. И тогава сякаш съзрях като изваян от течаща вода или стъкло силуета на баща ми. Фокусирах видението за миг, ала ми се стори цяла вечност.
И минути след като излях върху листа стихотворението, си спомних за невероятната Пенчо-Славейкова творба.
Сега, пет години след окончателното  отпътуване на баща ми, все по-често си мисля за неговите съвети и посланията му към мен. И откривам в себе си невидимото и безмълвното му присъствие. Отдавна знаех, че той пише не само публицистика и журналистика, но и стихове, но все отлагах да прочета по-сериозно натрупаните през годините лирически опити. Все пак, малко преди да си отиде, той успя да види първата си стихосбирка "Полет на чучулиги".
Сега си позволявам да предложа на вниманието на читателите една нова негова лирическа сбирка със заглавие "Южни вечери", в която са включени и над 40 непубликувани стихотворения.
Творбите, включени в "Южни вечери", пресъздават пасторални пейзажи и идилични картини. Бялата птица на спомена лети над забравата. Тя е изваяна от светлина, надежда и любов. И насън, и наяве виждам тази птица, която с маховете на крилете си рисува бащиния образ.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ