Българското месо не стига за преработвателите
/ брой: 97
"Произвежданото в България сурово месо стига единствено за прясна консумация, но не и за производството на колбаси. Недостигът е фрапиращ и се дължи на малкото отглеждани у нас животни", заяви в Монтана изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова, предаде fermer.bg. По думите на д-р Чамова българското животновъдство не е в състояние да задоволи нуждите на фирмите, които трябва да разчитат на внос.
У нас стопаните отглеждат около 500 000 млечни крави. Месодайните са приблизително 10 000 и се явяват едва ли не бутикови, коментира тя. Същото е с агнетата, а месото им е с уникален вкус. Само че за преработка и дума не може да става. Достатъчно са единствено пилетата. Птицеферми има в различни краища на страната и те произвеждат достатъчно, за да задоволят българския пазар, показват данните на Асоциацията на месопреработвателите. Около 400 са месопреработвателните предприятия у нас. 130 от тях членуват в асоциацията и държат 75% от пазара на месо и месни продукти в България.