28 Ноември 2021неделя14:46 ч.

Таланти

Българско откритие пази очите от компютъра

Младият изобретател Даниел Георгиев разказва как е дошла идеята му за "Айрис"

/ брой: 276

автор:Мария Нинова

visibility 2500

XXI век е векът на технологиите. Почти във всяко семейство има компютър. Допреди 15 години, ако това бе лукс, днес вече е съвсем нормално. Навсякъде сме заобиколени от технологии - компютри, лаптопи, телефони, таблети и т.н. Светът се дигитализира.
Вкъщи или на работа хората на различна възраст по няколко часа на ден седят пред монитора на компютъра. Известно е мнението, че работата с това електронно устройство разваля зрението. Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечение, главоболие - всичко това в този случай е резултат от неправилната организация на работното място.
Дългите часове, прекарани пред компютъра, могат да доведат до многобройни дискомфортни състояния, които по един или друг начин ни пречат във всекидневието, обаче най-потърпевшо е нашето зрение.
Но вече има решение.
Един млад българин, Даниел Георгиев, създаде приложение, което да помогне на хората да предпазват очите си. Изобретателят е прекарал  детството си на село. Като малък никога не се е оплаквал от проблеми с очите. Първият му досег до компютър е на 10 години, когато купили на сестра му.
- Аз само я молех да седна малко, за да поиграя, а тя си пишеше по цял ден с някого и ме пренебрегваше. Все пак, когато идваше моят ред, включвах компютъра, чаках 30 минути да зареди, още 20 да се отвори браузъра и след още 10 ме гонеха. Беше много тъпо - спомня си Георгиев.
По това време тренирал футбол не се вълнувал от програми и от интернет, просто искал да играе някоя игра. Получава обещания от родителите си, че ако успее да влезе в училище за компютри, ще му купят един. На 14 години успява да изпълни ултиматума, а на 17, след много прочетени книги, започва да работи като програмист.
- Тогава за пръв път почнах да си слагам капки за очи. Нещо мониторите бяха много гадни и много ме товареха. Та тубичка след тубичка мина една година и отидох на очен лекар, защото си бях напълнил цялото шкафче с празни тубички за очи - разказва програмистът.
Докторите препоръчват да сложи очила - поне един диоптър.
- Следващата година положението се влоши. Успоредно с работата правих моя игра, имах домашни в училище и отделно започнах да използвам фейсбук от време на време и часовете пред компютъра станаха 14, даже 16 на ден. Навръх 19-ия рожден ден дадох обещание пред себе си, че ще си оправя очите. Много хора не знаят, но тогава ми беше първият път, когато фалирах и четвъртият или петият ми бизнес провал - казва Георгиев и успява да изпълни обещанието си.
Той създава приложение, което премахва синята светлина от екрана на компютъра, а също и намалява яркостта, без да пречи на честотата на трептене на светлината. След няколко неуспешни проекта се появява "Айрис". Това е приложението, което днес Георгиев продава успешно на високотехнологичния пазар.
Главната цел на "Айрис" е да прави монитора полезен за очите.
И тук идва въпросът, хубаво де, ама как, как точно го прави?
Мониторът е като слънцето, излъчва всички цветове в определена яркост. През деня е добре да сме навън и да седим на слънце, но през нощта не е нормално да гледаш слънцето. Самото ни тяло не реагира добре на светлината вечер и това е причината да не можем да заспим няколко часа, след като седим до късно пред компютъра. Цялата тази работа със съня се дължи главно на един цвят, и той е синият.
- "Айрис" дава възможност мониторът да излъчва по-малко синя светлина вечер и го прави леко червеникав. Малко е странно в началото, но след няколко дни не можеш да живееш без него и спиш като бебе - разказва създателят му.
По думите му другото главно нещо, което прави, е, че намалява яркостта на екрана без flicker (бел. ред. - премигване на екрана). Премигването се случва много пъти в секунда, почти не го забелязваме, но е страшно вредно за очите. "Айрис" го премахва, така мониторът да не свети силно и без вредните ефекти на премигването е като книга през нощта.
Създаденото от Георгиев средство за подобряване на работата с компютър е доказателство за българската предприемчивост и съобразителност. "Айрис" е още едно постижение за България в сферата на научно-техническите открития.


6 златни правила


* Стиснете очите
Най-малко шест пъти на ден стискайте очите си силно в продължение на около 10 секунди. Постарайте се да го правите на всеки час, час и половина. Това стимулира слъзните канали и ги предпазва от запушване, което може да доведе до изсушаване на окото.
* Топли компреси
Топлите компреси, приложени у дома в продължение на най-малко 7-10 минути на ден, ще запазят необходимото количество влага в окото. Точно както тялото ни се нуждае от хидратация след усилена тренировка, същото се отнася и за очите, напомнят специалистите. За да поддържате добър баланса на слъзните жлези, е добре винаги да държите на бюрото си шишенце с хидратиращи изотонични капки за очи. Нанaсяйте по една капка четири пъти на ден, независимо дали очите ви се чувстват сухи или не. Това нормализира качеството на слъзния филм, съветват още експертите.
* Гама-линоленова киселина
Течният воал, който защитава окото (така нареченият слъзен филм), се състои от три слоя. Мастният му слой се образува от секрецията, отделяна върху ръба на клепача от мейбомиевите жлези. Недостигът в храната или недоброто усвояване от червата на гама-линоленовата киселина променя състава на мастната секреция, подкопавайки ефикасността на слъзния филм, който носи отговорността за овлажняването на окото и предпазването му от външни агресии. Ето защо консумацията на храни, богати на гама-линоленова киселина, е от изключително значение за запазване на добрата мастна киселинност на окото. Дефицитът на гама-линоленова киселина може да бъде коригиран чрез приемането на масло от пореч, едроцветна пупалка (Oenothera biennnis) и семена от касис.
* Син филтър
Преди да седнете пред компютъра, трябва да проверите осветлението на своето работно място. Лампата, която стои на бюрото, може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят. Добре е също така да изберете предпазни очила с лек син филтър. Синият филтър има свойството да покрива вредна светлина, като същевременно дава път на добрата, и така предпазва окото от умората и напрежението.
* Позиционирайте правилно монитора
За да намалите напрежението на очите си, специалистите съветват да позиционираме монитора на разстояние малко под нивото на очите си. Така според експертите очите ще бъдат по-малко отворени и съответно подложени на по-малко напрежение.
* Правилото 20/20/20
Експертите предлагат една чудесна алтернатива за поддържане на доброто състояние на очите ни, когато целодневно са подложени на негативното влияние на монитора. Простичкото правило гласи: На всеки 20 минути правете 20 крачки и мигайте в продължение на 20 секунди.
 

"Айрис" днес се използва в над 140 държави

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ