23 Септември 2019понеделник08:27 ч.

България вече не е собственик на морски флаг

Очаква се режимът за проверка на корабите ни да бъде затегнат

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 901

България вече не е собственик на морски флаг за европейските и част от страните в света. Тя е изключена от всички списъци на Парижкия меморандум - организацията на всички европейски и част от световните морски страни, свързана с пристанищния контрол на корабите. Името на страната ни липсва и в трите списъка - черен, сив и бял, за флаговете с висок, среден и нисък риск за корабоплаването, пише в сайта "Транспортал".

В последното публикувано издание от 2018 г. България фигурира в сивия списък на меморандума - място, което не е променяно от над 10 години. Най-вероятната причина за изпадането на страната е изключително намалелият брой кораби, плаващи под български флаг.

"Изпадането на България от списъците на Парижкото споразумение е неприятен факт, независимо на какво се дължи. Това означава, че режимът за проверка на корабите ни ще бъде затегнат до изключително високи нива", коментира  бившият директор на ИА "Морска администрация" Николай Апостолов. Той обясни, че на тези списъци се гледа изключително сериозно, и даде за пример 2007 г., когато е имало опасност страната да бъде преместена в черния списък на меморандума.

Ако изпадането не се дължи на някакво техническо изискване, това означава, че сме почнали да берем плодовете на скандала с либийския танкер "Бадр", коментира председателят на доброволната спасителна организация "БУЛСАР"  Никифор Герчев. Според него само преди няколко месеца в официалния бюлетин на Световната морска организация България е била описана като пиратска държава и сравнена със Сомалия.

"Изчезването на българския флаг означава, че няма морска държава, наречена България. А няма такава държава, защото няма кораби под български флаг. Ние сме единствената страна с излаз на море в света, която не е морска държава", разясни и Тодор Георгиев, собственик на шипинг-компания. Според него загубите ще са и икономически.

От транспортното министерство едновременно опровергаха и потвърдиха информацията. От една страна, оттам заявяват, че България има морски флаг и интересът на българските корабособственици е защитен. От друга страна, от ведомството признават, че България липсва в списъка, тъй като в рамките на Парижкия меморандум направените проверки на български кораби са под минималния брой за последните 3 години.

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ