23 Юли 2025сряда13:08 ч.

България не е предоставила резултати от изследванията на двойния стандарт на Еврокомисията

Евродепутат Момчил Неков посети Съвместния изследователски център на ЕК и разговоря с експерти относно изследванията за двойното качество на храните в ЕС

автор:Дума

visibility 1454

България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел Това стана ясно при посещението на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков в изследователския център в град Гел, Белгия. Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво. Експерти от центъра са запознали с дейността си евродепутат Неков и са го помолили за съдействие,затова българските власти в най-кратки да предоставят информация, относно направените изследвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че до момента при тях не са постъпили никакви данни от България, независимо от това, че вече у нас са проведени три изследвания от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия отдавна са предоставили своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата. Предоставянето на данните в центъра на ЕК е небоходимо, за да може да се вземат под внимание всички правени изследвания в страни от ЕС, да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за разработване на нови методи, инструменти и стандарти, водещщи до единна европейска регулация. Момчил Неков взе участие и в среща в ЕП за обсъждането на мерки в борбата срещу двойния стандарт в ЕС с представители на европейските асоциации и производители. „Европейската комисия пое правилен курс, но не достатъчно амбициозен в защита на българските потребители“, коментира Неков. Припомняме, че през януари 2018 г., евродепутат Неков, като член на Земеделската комисия в ЕП изготви становище относно двойното качество на продуктите на единния пазар, като същевременно го представи както у нас, така и пред своите колеги от Европейския парламент. В становището се предлага: - Изменение на директивата от 2005 относно нелоялни търговски практики от търговци към потребители, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество. - Създаване на контролен орган в ЕС,който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за едни и същи продукти. - Въвеждане на преходен период в най-кратки срокове за това по чия местна рецепта са изготвени продуктите и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост, в случай че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, с което се спазва правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение.

Замразяват цените до края на 2026 г.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 134

България с най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 134

Телефонни измамници искат пари от името на БНБ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 134

В Гърция: Строг контрол върху таксите за банкомати

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 134

Мицкоски предлага пет потребителски кошници

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 134

28 страни осъдиха Израел за избиванията в Газа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 134

Истинската заплаха

автор:Александър Симов

visibility 223

/ брой: 134

Когато камбаните замлъкнат

автор:Камелия Базова

visibility 215

/ брой: 134

Ботев и Вапцаров

visibility 223

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ