Българите ядат 100 хил. тона ГМО годишно
/ брой: 268
100 хил. т генномодифицирана соя, която се внася за нуждите на хранителната промишленост у нас, се влага във вафли, салами, кайма, кренвирши и пр. Продуктът, който се прави в специални лабораторни условия, се използва и за храна на животни. Данните са на български евродепутати, които са ги написали в отворено писмо до Еврокомисията.
В момента 46 вида генномодифицирани храни са разрешени за използване в ЕС. "Това е изключително сериозен проблем, който Брюксел подценява", пише в отворено писмо на българските представители в Европарламента.
Едни от последните данни в областта доказват, че разрешителни за употреба на ГМО се издават на компаниите след много кратка оценка на ефекта върху здравето - само 90 дни. Според български евродепутати тестовете на генномодифицирани храни трябва да се правят поне на всеки две години. Те призовават Брюксел да предприеме действия час по-скоро.