10 Декември 2019вторник06:26 ч.

Румян Русинов:

Българите и ромите сме от едната страна на барикадата

Полицията пази мутрите, а не хората, категоричен е председателят на Центъра за публични политики и застъпничество

/ брой: 218

автор:Лилия Томова

visibility 1404

РУМЯН РУСИНОВ е роден на 21 декември 1967 г. във Видин. Завършил е икономика, работил е седем години в неправителствения сектор в България и 10 години - на ръководни позиции в Будапеща. Бил е зам.-директор на ромски образователен фонд, програмен директор на "Проект права на човека", директор на програма за ромско участие. Беше шести в листите на Коалиция за България за изборите за Европарламент, кандидат от гражданската квота. Сега е председател на Центъра за публични политики и застъпничество.
Румян Русинов владее английски, руски, сръбски език.

ЦИТАТ:
"Взривоопасно е да се разпалва антициганизъм"


- Какво се случва според вас в Катуница, г-н Русинов? Цигани срещу българи, или народът срещу мутрите?
- Народът срещу мутрите, разбира се. Защото държавата ни и полицията за пореден път не са си свършили работата. Имало е достатъчно жалби и от едната, и от другата страна, но те очевидно са останали без последствия. Конфликтът не е от вчера и ако държавата беше на мястото си, нямаше да има смъртни случаи. Но искам да призова оттук насетне да не се разраства напрежението.
- Как да стане това?
- Първото нещо е държавата и полицията да са на мястото си. Някъде към 20 часа вечерта имаше жандармерия пред къщата на т.нар. цар Киро. Но въпреки това е допуснато да се случи вандалщината, а това можеше да бъде възпрепятствано. Защото без съмнение имаше вандализъм.
- Вандализъм? Но преди това имаше убийство.
- Искам, разбира се, да изразя съболезнованията си към близките на загиналото момче, тъй като за тях всичките ни разговори са безплодни и даже - безсмислени. Но се стигна и до убийство - заради години наред несвършена работа... Очевидно е, че "нашата полиция" не ни пази, след като пред очите й се случват вандалщини.
- Полицията, разбира се, пази някого или някои...
- За жалост полицията пази мутрите, а не народа. Затова съм сигурен, че хората, или поне тези от Катуница, не въстават срещу ромите, те въстават срещу беззаконието, което години наред съществува. Въстават срещу това, че някои лица, цигани, българи, все едно, се разпореждат като същински дерибеи и са в състояние да купуват и полицаи, и всички нагоре... Неслучайно от Европа отново ни удариха звучен шамар, че корупцията все още се шири! И случаят в Катуница потвърждава, че шамарът не е случаен...
- Как ще приключи, да го наречем с най-меката дума, този конфликт?
- Ще ми се да вярвам, че полицията все пак ще намери извършителите. Крайно време е да започнем да обвиняваме истински виновните, а не цяла етническа група. Защото не може всички да са виновни.
- Очаквате ли политици да яхнат протестите? Има вече декларация от "Атака", в която се казва - едно към едно, че "правителството на ГЕРБ и МВР продължи политиката на толериране на цигански престъпления".
- Аз също смятам, че това правителство не си върши работата, не осъществява политиката по интеграция на ромската общност. Но ще бъде изключително грозно и нелепо, ако политици се опитат да разпалят антициганизъм точно сега. Това е взривоопасно и ще ни подпали чергата. Трябва да е ясно, че няма реални основания за конфликти по оста "българи-цигани". Хората трябва да възроптаят срещу беззаконието, срещу подкупността на полицията, срещу бездействието на органите на реда. В Катуница е така, но извън нея... Страхувам се, че вече се появява тази ос - българи-цигани, а това наистина е много опасно. И много ми се ще част от медиите да укротят, съжалявам, че ще го кажа, лешоядския си инстинкт. Този свой инстинкт трябва да укротят и някои маргинални партийки, и някои ромски лидери, които са дежурни обяснители на ситуацията в такива моменти и даже вече обикалят сутрешните студия. А всяка тяхна поява само увеличава напрежението и в двете страни. Ромите и българите са от едната страна на барикадата, а срещу тях са беззаконието, корупцията, мутрите. Защото и ромите, повярвайте, са недоволни от присъствието на мутри в държавата ни и че е пълно с подкупни служители на властта. Ромите също като българите са потърпевши от това.
 

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ