03 Декември 2022събота07:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

"Багатур" разпъва юртата на Авитохол

Прабългарската школа за оцеляване отбелязва 10-годишен юбилей с фотодокументална изложба в Стара Загора

/ брой: 8

автор:Христо Христов

visibility 4662

Десетгодишнината от създаването си чества тази седмица уникалната прабългарска школа за оцеляване "Багатур", съобщи нейният "баща" и духовен ръководител Райчо Гънчев.
Лесовъдът, който е сред най-добрите познавачи на кафявата мечка у нас и е автор на над дузина книги, е категоричен, че създадената от него и синовете му Явор и Горан школа е сред най-привлекателните за подрастващите.
Над 3000 момчета и момичета са преминали през различните й форми. На много места в страната са се формирали клубове, където младите изучават бита, живота и светогледа на прабългарите.
Юбилеят ще бъде в Стара Загора, на място е  подредена фотодокументална изложба за периодите, през които са преминали багатурци, а за онези, които все още не познават школата ще има и демонстрации.
Последната проява на "Багатур" бе отбелязването на прабългарската нова година на 19 декември в ждрелото на Мъглижката река, където среща си дадоха 150 активни участници в заниманията. Там за пръв път бе демонстрирано изграждането на оригинална прабългарска юрта (чертог), която е изработена в рамките на проекта "Древният конен път на българите към европейските земи - послание за духовно и културно обединение на народите", финансиран от НЦ "Европейски младежки програми и инициативи".
Райчо Гънчев припомня, че м.г. багатурци са били единствените представители на България в събора на конните народи "Курултай", проведен сред унгарската пуста. В него са взели участие 300 конници и 3000 пешаци от 20 страни, като уменията им са наблюдавали над 100 000 зрители. Пак през 2010 г., в средата на октомври членовете на "Багатур" и на кохортата от Свищов са представили уменията си в Рим по време на най-голямата възстановка на битката между някогашните легионери и армията на конните народи.

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ