20 Август 2019вторник02:36 ч.

Д-р Стейси Бретауер

Здраве

Бъдещето на бариатричната хирургия

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 1265

Да бъдат променени критериите за бариатрична хирургия (хирургично лечение на болестното затлъстяване), за да могат повече пациенти с хронични заболявания, проявили се в резултат на затлъстяване и диабет, да се подложат на операцията, настояват експерти от Медицинския център към Университета на Охайо, както и 45 световни научни и медицински общества. 

Затлъстяването засяга почти 40% от населението - около 93 млн. възрастни в САЩ, сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Медицинската наука вече е наясно, че хроничното затлъстяване води не само до усложнения на диабет тип 2, но и до сърдечни заболявания и рак. Както при всяко друго хронично заболяване, най-добрият начин на действие е ранна интервенция, каквато е бариатричната хирургия, казва д-р Стейси Бретауер, хирург в Медицинския център на Уакснер.

Бариатричната хирургия е техника за отслабване, която променя анатомията на стомашно-чревния тракт, включително и на стомаха и храносмилателната система, и създава физиологични промени в организма, които променят енергийния баланс и метаболизма на мазнините.

"Бариатричната хирургия е най-ефективният инструмент за справяне с диабет тип 2. И както онколозите не чакат пациентът с рак да стигне до последния стадий на болестта, за да го лекуват, и ние не трябва да чакаме затлъстяването да стигне до последен стадий, за да оперираме", казва д-р Бретауер. По думите му твърде много хора смятат, че затлъстяването е проблем на волята, но това не е точно така - пациентите трябва да участват в лечението си, но най-ефективният метод е хирургичната намеса и това трябва да бъде вариант за пациентите, които биха имали полза. 

Според насоките на националните институти по здравен консенсус от 1991 г., пациентите се считат за кандидати за тази операция, ако техният индекс на телесна маса (ИТМ) е 40 или по-висок, както и ако техният ИТМ е 35 или по-висок и те страдат от други животозастрашаващи съпътстващи заболявания като диабет тип 2, хипертония или сърдечносъдово заболяване. Ако има двама пациенти със затлъстяване и неконтролиран диабет, този, който е с ИТМ 35 или повече, ще бъде опериран, а за другия с ИТМ 34 застрахователят няма да плати за операцията. Но за пациента, който не е опериран, отлично знаем, че болестта му ще се развие и животът му ще бъде съкратен", казва д-р Бретауер. Той иска това да се промени.

Американското дружество за метаболична и бариатрична хирургия е разработило нови критерии, които биха дали шанс на повече пациенти да се оперират.

През 2016 г. в списание Diabetes Care бяха публикувани глобални насоки, разработени по време на Втората среща на високо равнище по въпросите на диабета, за да се информират лекарите и политиците за ползите от бариатричната хирургия при пациенти с диабет тип 2, както и за споменатите ограничения. Те са одобрени от над 45 научни и медицински дружества по света, които призовават здравните власти да въведат подходящи политики за възстановяване на разходите.

Едва 8% от американците със затлъстяване при сега действащите критерии биха се класирали за операция, а с този проблем е 2/3 от населението на страната. В момента правим не повече от 250 хил. операции, което означава, че едва 1% от пациентите с този проблем получават решение, казва д-р Бретауер. 

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 43

/ брой: 159

Близо 39% от българите са заплашени от бедност

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 159

Видинската болница трайно се разпада

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 159

БСП обяви кандидат-кметовете си за Айтос и Братя Даскалови

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 63

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 42

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 401

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ