25 Август 2019неделя18:35 ч.

Д-р Стейси Бретауер

Здраве

Бъдещето на бариатричната хирургия

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 1278

Да бъдат променени критериите за бариатрична хирургия (хирургично лечение на болестното затлъстяване), за да могат повече пациенти с хронични заболявания, проявили се в резултат на затлъстяване и диабет, да се подложат на операцията, настояват експерти от Медицинския център към Университета на Охайо, както и 45 световни научни и медицински общества. 

Затлъстяването засяга почти 40% от населението - около 93 млн. възрастни в САЩ, сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Медицинската наука вече е наясно, че хроничното затлъстяване води не само до усложнения на диабет тип 2, но и до сърдечни заболявания и рак. Както при всяко друго хронично заболяване, най-добрият начин на действие е ранна интервенция, каквато е бариатричната хирургия, казва д-р Стейси Бретауер, хирург в Медицинския център на Уакснер.

Бариатричната хирургия е техника за отслабване, която променя анатомията на стомашно-чревния тракт, включително и на стомаха и храносмилателната система, и създава физиологични промени в организма, които променят енергийния баланс и метаболизма на мазнините.

"Бариатричната хирургия е най-ефективният инструмент за справяне с диабет тип 2. И както онколозите не чакат пациентът с рак да стигне до последния стадий на болестта, за да го лекуват, и ние не трябва да чакаме затлъстяването да стигне до последен стадий, за да оперираме", казва д-р Бретауер. По думите му твърде много хора смятат, че затлъстяването е проблем на волята, но това не е точно така - пациентите трябва да участват в лечението си, но най-ефективният метод е хирургичната намеса и това трябва да бъде вариант за пациентите, които биха имали полза. 

Според насоките на националните институти по здравен консенсус от 1991 г., пациентите се считат за кандидати за тази операция, ако техният индекс на телесна маса (ИТМ) е 40 или по-висок, както и ако техният ИТМ е 35 или по-висок и те страдат от други животозастрашаващи съпътстващи заболявания като диабет тип 2, хипертония или сърдечносъдово заболяване. Ако има двама пациенти със затлъстяване и неконтролиран диабет, този, който е с ИТМ 35 или повече, ще бъде опериран, а за другия с ИТМ 34 застрахователят няма да плати за операцията. Но за пациента, който не е опериран, отлично знаем, че болестта му ще се развие и животът му ще бъде съкратен", казва д-р Бретауер. Той иска това да се промени.

Американското дружество за метаболична и бариатрична хирургия е разработило нови критерии, които биха дали шанс на повече пациенти да се оперират.

През 2016 г. в списание Diabetes Care бяха публикувани глобални насоки, разработени по време на Втората среща на високо равнище по въпросите на диабета, за да се информират лекарите и политиците за ползите от бариатричната хирургия при пациенти с диабет тип 2, както и за споменатите ограничения. Те са одобрени от над 45 научни и медицински дружества по света, които призовават здравните власти да въведат подходящи политики за възстановяване на разходите.

Едва 8% от американците със затлъстяване при сега действащите критерии биха се класирали за операция, а с този проблем е 2/3 от населението на страната. В момента правим не повече от 250 хил. операции, което означава, че едва 1% от пациентите с този проблем получават решение, казва д-р Бретауер. 

Държавният дълг набъбва с още 200 милиона

автор:Дума

visibility 44

Темата Русия раздели лидерите от Г-7

автор:Дума

visibility 54

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 343

Повишени мерки за сигурност за срещата на Г-7

автор:Дума

visibility 282

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 338

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 650

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 418

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 442

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ