17 Май 2024петък11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бъчваров готви специални ястия за съборяните на Свети Константин

автор:Дума

visibility 114

Община Пещера покани известния майстор кулинар Ути Бъчваров. Той е специален гост на V Национален фолклорен събор на народното творчество Свети Константин 2021. На “Широката поляна” Ути и екип майстори- готвачи ще приготвят рекордно кюфте и печено свинско на място.

Десетки курортисти и гости на събора се събраха за да наблюдават кулинарната атракция. Свинското месо възлиза на цели 95 кг. То бе обработено със завидна бързина от майстора на черпака, нагизден в подобаваща балканска премяна. Специални подправки ще придадат неповторим вкус на месото, което ще се изпече на скара от дървени въглища. За да бъде червено и хрупкаво месото бе обилно наръсено със захар.

30 кг. неовкусена свинска кайма ще се превърне в кюфте предназначено за гостите на Свети Константин.

Салатата за двете ястия е приготвена от 60 кг. зеле, 10 глави целина, 20 връзки магданоз, 10 кг. краставици, 5 кг. моркови, 10 л. олио, 5 л. оцет и 5кг. сол.

Присъстващите научиха какви подправки придават неповторим вкус на печивата и салатата. По-късно Ути ще приготви 1 000 порции за най-изгладнелите зрители на събора. На събора продължават да се вият кръшни български хора, Балкана ехти от български народни песни, а от скарата на Ути ухае на майсторски сготвена вкусна храна.

По-високи пенсии и вдовишки надбавки

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Кой плаща билбордовете на Григорова и Манолова?

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Държава се управлява с мисъл за хората

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 2

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ