БАБХ проверява за фалшив оцет
/ брой: 220
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверка в обектите за производство и предлагане на оцет и заместителите му за установяване на съответствието им с изискванията на действащото законодателство. Агенцията традиционно извършва засилени проверки на тези продукти заради масовото им търсене през есента, свързано с приготвянето на зимнина. Инспекциите ще обхванат обектите, които произвеждат и бутилират оцет или заместители на оцет, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна, съобщиха от агенцията.
Във фабриките ще се следи за произхода и качеството на използваните суровини, технологичната документация и доказателствата за спазването й. Продуктите с наименование "Винен оцет" трябва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от технологичната документация за продукта. А продуктите "Ябълков оцет" и "Плодов оцет" трябва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л.). На плодовите оцети - минимум 4,5%.
При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността, и ще се обърне особено внимание за наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта. По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.