27 Юни 2026събота18:39 ч.

Информация:

Скъпи приятели! Ние пак сме тук! Времето се променя и налага необходимостта от трансформации. И ДУМА се променя и става електронно издание, но ще продължи да работи за вас и за свободата, справедливостта и солидарността. Благодарим ви за подкрепата! Скъпи приятели! Ние пак сме тук! Времето се променя и налага необходимостта от трансформации. И ДУМА се променя и става електронно издание, но ще продължи да работи за вас и за свободата, справедливостта и солидарността. Благодарим ви за подкрепата!

Азиатските нашественици

/ брой: 48

автор:Милчо Андреев

visibility 3756

В последно време експертите в цяла Европа, в това число и в България, са разтревожени от нашествието на енотовидните кучета, тъй като тези животни се размножават бързо и могат да станат преносители на инфекции и чревни паразити. Да не говорим за това, че все още не е изяснено какво да очакваме от интегрирането им в природата и взаимодействието им с коренните видове.
Енотовидното куче е животно от семейство Кучеви, макар че често е бъркано с енота и язовеца. То има особено място в японската култура и митология, където е известно под името тануки.
Средната дължина на възрастно енотовидно куче е около 65 см, а теглото достига от 4 до 10 кг. Учените спорят за връзката между различните подвидове, обитаващи Сибир, Китай и Япония, но е ясно, че произходът им трябва да се търси по островите на Станата на изгряващото слънце. Срещали са се в миналото в Япония, Югоизточен Сибир и Манджурия, но днес се срещат и в Скандинавия, Франция, Италия и Балканския полуостров. Обитават както равнинни, така и планински райони, особено гористи местности. Често могат да бъдат видени край села и обработваеми земи. У нас отделни популации има в Добруджа, Великотърновско и Бургаско. Специалистите твърдят, че напоследък броят им намалява поради лова, урбанизацията, разпространението на домашните животни и предаваните от тях болести.
Енотовидните кучета подобно на мечките спят зимен сън, след като са се охранили през есента. Известно е, че понякога те се правят на умрели, когато са нападнати. Те живеят прикрити и обикновено се крият или скимтят, вместо да се бият. Енотовидните кучета са всеядни и тяхната диета е необичайно разнообразна, включва безгръбначни, жаби, гущери, гризачи и птици, наред със семена и плодове. Живеещите край океана ядат също крабове и изхвърлени на сушата морски организми. Енотовидните кучета раждат средно по 5 малки. Те са моногамни, но са наблюдавани сблъсъци за женски между мъжките. Продължителността на живота им е 3-4 години в диви условия и 11 години в плен.
Обезпокоителното разселване на енотовидните кучета в Европа засега тревожи най-много шведските власти, които инсталират на границата с Финландия чувствителни камери с примамки, за да регистрират разпространението на енотовидните кучета, които преминават през Финландия от Русия. Ще бъдат инсталирани сто камери, обединени в една обща система за предупреждение. Камерите ще бъдат разположени на участък с дължина 40 км. Специалистите се надяват, че видеонаблюдението ще позволи бързо да бъдат откривани Днелегалните емигранти", които ще бъдат снабдявани със специални датчици за по-нататъшно наблюдение.
По думите на шведските експерти, за естествено местообитание на енотовидните кучета традиционно се смята Азия. Но през 40-те години на миналия век те били внесени в Русия. През последните десетилетия животните стигнали до Финландия, страните от Източна и дори Западна Европа.
В България отстрелът на енотовидни кучета е разрешен целогодишно.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ