01 Март 2021понеделник18:06 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

"Автомагистрали" взима още 1 млрд. лв. за пътя Видин-Ботевград

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 899

Държавната компания "Автомагистрали", която в последните години получи милиарди левове без обществени поръчки, взима пореден милиард. Срещу 1,08 млрд. лв. фирмата трябва да проектира и изгради близо 66 км от пътя Видин-Ботевград в участъка между пътен възел "Макреш" и обходния път на Монтана. Така сметката на новия държавен строителен мастодонт набъбна на над 4,5 млрд. лв. поръчки за години напред, независимо кое правителство е на власт.

Авансовото ангажиране на бюджетни пари започна в края на 2018 г. с първия милиард за участък от магистрала "Хемус". Последваха над половин милиард за укрепване на свлачища, нов милиард за друг участък от "Хемус", ремонти на виадукти, тунели и поддържане на участъци от магистралите "Струма", "Марица", "Тракия" и "Хемус" за стотици милиони.

Всичко това беше направено, за да бъде "необратим" процесът по строителството на магистрала "Хемус", както обясни премиерът Бойко Борисов. По-точно дори ГЕРБ да не е на власт, тези пари да не може да се използват за друго. Тъй като "Автомагистрали" няма нито техника, нито персонал да изгражда възложените й инфраструктурни обекти, тя преразпределя отпуснатите й от държавата пари между строителните фирми чрез т.нар. договори за външни услуги.

Видно от финансовите отчети, дружеството не успява да оползотвори изсипаните средства от държавата, така че строителството на обектите да се движи по-бързо. Типичен пример са отпуснатите над 500 млн. лв. за укрепване на 74 свлачища преди повече от година. Към момента единственото укрепено е това по пътя за Рилския манастир от "Грома холд", бившата "Агромах". 

Движението по пътя Видин-Ботевград стана изключително натоварено, след като беше пуснат в експлоатация вторият мост над Дунав между Видин и Калафат. Причината е, че пътят има удобна връзка с магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ