17 Февруари 2019неделя10:03 ч.

Снимка Емилия Костадинова

"Автомагистрали" ще строи "Хемус" през частни фирми

автор:Дума

visibility 590

Държавната компания "Автомагистрали" ще строи новия участък от АМ "Хемус" през частни фирми, с които вече има сключени рамкови споразумения. Част от договорите са с компании, които доста често печелят мащабни държавни поръчки и са сключени няколко седмици преди правителството в края на миналата година да посочи "Автомагистрали" като строител на новите 134 км от "Хемус".
Припомняме, че кабинетът отпусна над 1,35 млрд. лева за строежа на новия участък. Оказва се, че средствата ще бъдат разпределени в други фирми, каквито бяха и притесненията ни, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски на брифинг днес. Той припомни, че депутати от левицата зададоха въпрос към регионалния министър Петя Аврамова за това каква е готовността на "Автомагистрали" да поеме толкова мащабен проект и дали компанията има подписани рамкови споразумения с други фирми. От отговора на министъра става ясно, че има такива споразумения с над 30 фирми, част от тях са сключени преди избора на "Автомагистрали" за проекта.
Свиленски коментира, че от отговора на първия въпрос се разбира, че "Автомагистрали" ЕАД има 20 строителни машини, 107 работници, 25 инженери, експерти, одитори, счетоводители и юристи. Той допълни, че в интервю изпълнителният директор на фирмата твърди, че за строителството на АМ "Хемус" са нужни минимум 50 проектанти и 700 работници. Притесненията ни се оказаха основателни и искаме да знаем каква е компетентността на тази фирма и готовността й да изпълни качествено проекта, стартирайки едновременно от три или четири места, подчерта народният представител.
На въпроса за рамковите споразумения са изпратени като отговор общо три писма. На първото ни писмо ни бе отговорено, че такива няма, на второто - че са две, а в отговор на третото ни писмо министър Петя Аврамова предостави списък от 30 - 40 фирми. Самите споразумения обаче не са предоставени на депутатите от левицата, въпреки че не би трябвало да има законови пречки за това.
Справката от МРРБ съдържа в табличен вид предмета на договорите, с кого са сключени, срока на действие и основанието за прекратяване. Те са за доставка на строителни материали, наемане на техника, доставка на ограничителни пътни системи, автомобилни и индустриални масла, сервизно обслужване и други.
За допълнително обезпечаване на оперативната си дейност от юли 2018 г. "Автомагистрали" има петгодишни контракти с шест фирми за наем на техника. Това са фирмите ЗП "Андрей Иванов Андреев", "Миро Транс 86" ЕООД, "Боби 66" ООД, "Бобо 5 и синове" ООД, ЕТ "Палина - Зафир Иванов", ЕТ "Бовема - Тодор Павлов". Отделно през последното тримесечие на 2018-а "Автомагистрали" ЕАД е сключила споразумения за наем на техника, за доставка на строителни материали и за изпълнение на отделни видове дейности с още 8 фирми - "ПСТ груп" ЕАД, "Инфрастроежи" ООД, "Грома холд" ЕООД, "ГБС- инфраструктурно строителство" АД, "Геострой" АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД, "Галчев инженеринг" ЕООД и "Пътища и мостове" ЕООД.
Какво всъщност ще прави "Автомагистрали", попита риторично зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. И си отговори - ще следи един процес, който ще се извършва от други фирми.
От левицата подчертаха, че те не критикуват строителните компании, а държавата, която разпределя по доста непрозрачен начин огромен обществен ресурс и откровено заобикаля правилата при обществените поръчки. В България има няколко големи строителни компании, които са работили по големи обекти. Съмнителен е начинът, по който се разпределя общественият ресурс, добави Кирил Добрев.
Той коментира и случая с бъдещото трасе на АМ "Струма", по което се извършват сондажи и ремонт на обходни трасета без знанието на пътната агенция. Никоя от държавните институции не знае кой работи по техния терен и това е абсурд, категоричен бе социалистът.
Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите и наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост. Искам да видя какво ще се случи с тези фирми, които са предприемали действия в терени, които не са тяхна собственост, нито са обект за разрешения за извършването на такива, категоричен бе Кирил Добрев.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32