13 Юни 2025петък09:49 ч.

Здраве

Автоимунните заболявания имат връзка с хранителната непоносимост

Нов тест открива интолеранс към 108 храни при пациенти с тези състояния

/ брой: 12

автор:Аида Паникян

visibility 6727

Мнозина си мислят, че хранителният интолеранс (хранителната непоносимост) е алергия, но между двете няма нищо общо. Хранителната непоносимост и свързаното с него състояние е известно като "пропускливи черва", е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти - генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и пр., коментира проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория "Клинична имунология" на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по време на дискусия "Автоимунитет и хранителен интолеранс“. 

Това състояние много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. Симптомите при хранителна непоносимост са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това състояние обаче не е  животозастрашаващо, категорична е гл. ас. д-р Екатерина Иванова-Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Тя обяснява, че когато се говори за алергия към храна, се има предвид образуване на антитела от клас IgE и признаците след консумацията на такава храна са мигновенни, а състоянието може да е животозастрашаващо. Но при хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици, но не са животозастрашаващи.

Въпреки това медиците са категорични, че хранителният интолеранс може да окаже сериозно влияние върху състоянието на хора с автоимунни заболявания, а избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите на основното заболяване. Това може, от една страна, да подпомогне лечението на пациенти с ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, улцерозен колит (УК), болест на Крон, системен лупус и др., които да избягват в менюто си храни, които обострят симптомите на основното заболяване.

Ново изследване "Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)" „улавя” IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни и е специално насочен към хора с автоимунни заболявания.

Откриването на храните, които обострят симптомите при всеки отделен пациент с автоимунно заболяване, може да облекчи състоянието му, но лекарите предупреждават, че диетата не може да замести медикаментозната терапия. 

Австрия потресена от трагедията в Грац

автор:Дума

visibility 1938

/ брой: 105

Електропроводите палят пожарите в Гърция

автор:Дума

visibility 1936

/ брой: 105

Горещините стават норма за планетата ни

автор:Дума

visibility 1888

/ брой: 105

Накратко

автор:Дума

visibility 1786

/ брой: 105

Издънката

автор:Александър Симов

visibility 1862

/ брой: 105

Не на продажбата на БДЖ!

автор:Чавдар Найденов

visibility 1858

/ брой: 105

Време за приобщаване

visibility 1851

/ брой: 105

Медиите клеветят Диляна Гайтанджиева

автор:Дума

visibility 1903

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ