25 Април 2019четвъртък13:16 ч.

Здраве

Автоимунните заболявания имат връзка с хранителната непоносимост

Нов тест открива интолеранс към 108 храни при пациенти с тези състояния

/ брой: 12

автор:Аида Паникян

visibility 1605

Мнозина си мислят, че хранителният интолеранс (хранителната непоносимост) е алергия, но между двете няма нищо общо. Хранителната непоносимост и свързаното с него състояние е известно като "пропускливи черва", е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти - генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и пр., коментира проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория "Клинична имунология" на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по време на дискусия "Автоимунитет и хранителен интолеранс“. 

Това състояние много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. Симптомите при хранителна непоносимост са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това състояние обаче не е  животозастрашаващо, категорична е гл. ас. д-р Екатерина Иванова-Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Тя обяснява, че когато се говори за алергия към храна, се има предвид образуване на антитела от клас IgE и признаците след консумацията на такава храна са мигновенни, а състоянието може да е животозастрашаващо. Но при хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици, но не са животозастрашаващи.

Въпреки това медиците са категорични, че хранителният интолеранс може да окаже сериозно влияние върху състоянието на хора с автоимунни заболявания, а избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите на основното заболяване. Това може, от една страна, да подпомогне лечението на пациенти с ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, улцерозен колит (УК), болест на Крон, системен лупус и др., които да избягват в менюто си храни, които обострят симптомите на основното заболяване.

Ново изследване "Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)" „улавя” IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни и е специално насочен към хора с автоимунни заболявания.

Откриването на храните, които обострят симптомите при всеки отделен пациент с автоимунно заболяване, може да облекчи състоянието му, но лекарите предупреждават, че диетата не може да замести медикаментозната терапия. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ