22 Август 2019четвъртък08:37 ч.

Здраве

Автоимунните заболявания имат връзка с хранителната непоносимост

Нов тест открива интолеранс към 108 храни при пациенти с тези състояния

/ брой: 12

автор:Аида Паникян

visibility 2426

Мнозина си мислят, че хранителният интолеранс (хранителната непоносимост) е алергия, но между двете няма нищо общо. Хранителната непоносимост и свързаното с него състояние е известно като "пропускливи черва", е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти - генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и пр., коментира проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория "Клинична имунология" на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по време на дискусия "Автоимунитет и хранителен интолеранс“. 

Това състояние много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. Симптомите при хранителна непоносимост са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това състояние обаче не е  животозастрашаващо, категорична е гл. ас. д-р Екатерина Иванова-Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Тя обяснява, че когато се говори за алергия към храна, се има предвид образуване на антитела от клас IgE и признаците след консумацията на такава храна са мигновенни, а състоянието може да е животозастрашаващо. Но при хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици, но не са животозастрашаващи.

Въпреки това медиците са категорични, че хранителният интолеранс може да окаже сериозно влияние върху състоянието на хора с автоимунни заболявания, а избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите на основното заболяване. Това може, от една страна, да подпомогне лечението на пациенти с ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, улцерозен колит (УК), болест на Крон, системен лупус и др., които да избягват в менюто си храни, които обострят симптомите на основното заболяване.

Ново изследване "Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)" „улавя” IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни и е специално насочен към хора с автоимунни заболявания.

Откриването на храните, които обострят симптомите при всеки отделен пациент с автоимунно заболяване, може да облекчи състоянието му, но лекарите предупреждават, че диетата не може да замести медикаментозната терапия. 

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ