22 Февруари 2019петък06:30 ч.

Здраве

Автоимунните заболявания имат връзка с хранителната непоносимост

Нов тест открива интолеранс към 108 храни при пациенти с тези състояния

/ брой: 12

автор:Аида Паникян

visibility 1211

Мнозина си мислят, че хранителният интолеранс (хранителната непоносимост) е алергия, но между двете няма нищо общо. Хранителната непоносимост и свързаното с него състояние е известно като "пропускливи черва", е многофакторно състояние, като в него са включени много компоненти - генетика, ензимни дефекти, чревна флора, възпаление, храната, която приемаме и пр., коментира проф. д.м.н. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория "Клинична имунология" на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по време на дискусия "Автоимунитет и хранителен интолеранс“. 

Това състояние много трудно се диагностицира и често трудно се разграничава от хранителната алергия. Симптомите при хранителна непоносимост са диария, подуване на стомаха, газове и гадене. Това състояние обаче не е  животозастрашаващо, категорична е гл. ас. д-р Екатерина Иванова-Тодорова, специалист по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Тя обяснява, че когато се говори за алергия към храна, се има предвид образуване на антитела от клас IgE и признаците след консумацията на такава храна са мигновенни, а състоянието може да е животозастрашаващо. Но при хората с непоносимост към определена храна се образуват антитела от клас IgG и симптомите са отложени във времето, като могат да се проявят след седмици, но не са животозастрашаващи.

Въпреки това медиците са категорични, че хранителният интолеранс може да окаже сериозно влияние върху състоянието на хора с автоимунни заболявания, а избягването на определени храни може да облекчи някои от симптомите на основното заболяване. Това може, от една страна, да подпомогне лечението на пациенти с ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, улцерозен колит (УК), болест на Крон, системен лупус и др., които да избягват в менюто си храни, които обострят симптомите на основното заболяване.

Ново изследване "Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)" „улавя” IgG антитела в серума на пациентите срещу 108 различни храни и е специално насочен към хора с автоимунни заболявания.

Откриването на храните, които обострят симптомите при всеки отделен пациент с автоимунно заболяване, може да облекчи състоянието му, но лекарите предупреждават, че диетата не може да замести медикаментозната терапия. 

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37