09 Август 2020неделя19:47 ч.

Снимки НИМ

Автентични шевици показват в НИМ

"НаРодно везбено изкуство" очертава уникалните знания и наследство на местните общности и живи носители на традицията

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 273

Националният исторически музей кани на официалното откриване на изложбата "НаРодно везбено изкуство" на 9 юли от 11 ч. Тя представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от оригинално традиционно облекло от XIX в. Експонатите са част от колекциите "Шевици" и "Традиционни тъкани" на НИМ, научи ДУМА от отдел "Връзки с обществеността" на музея. 

Временната експозиция е реализирана като част от проекта "Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията", финансиран от НФ "Култура". Проектът представя българската везбена традиция, нейното запазване, жизненост и предаване между поколенията. Той се конкретизира в посока запознаване на публиката с няколко типа регионални шевици, чрез привличане на активно работещи в момента везачки, които да покажат запазените знания и умения. Експонираният текстил проследява преминаването и предаването на традицията в съвремието - техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа на шевицата от тези, които я изработват. Чрез включване на живи носители на традицията от различни региони, в съчетание с най-добрите образци от богатата колекция на НИМ, се създават нови възможности за възприемане, осмисляне, опазване и популяризиране на културното (материално и нематериално) наследство.

Като част от проекта е издаден каталог "Претворена везба от колекциите на Националния исторически музей". Използвани са автентични шевици от дрехи с богата везбена орнаментика от Дупнишко, Самоковско, Плевенско, Ловешко, Македонска етнографска област.

В края на XIX в. и особено след Освобождението българският град започва да оформя своя европеизиран вид, което проличава в облеклото и в подредбата на дома. Под натиска на външни влияния и като израз на стремежа за запазване на националната идентичност, започва утвърждаването в обществото на идеята за значимостта на собствените народни традиции. Идеи, които през 20-те и 30-те години на XX в. са белязани от тенденциите за съхраняване и развитие на т.нар. родно българско изкуство. Започнало като движение в изобразителното изкуство, най-дълго то продължава развитието си в приложните изкуства. Интерпретацията на везбените традиции намира място и в модерните сред интелектуалния елит през 20-те и 30-те години т.нар. български салони. Текстилното обзавеждане на "българските салони" е поръчвано в ателиетата на възпитаничките на Държавното рисувателно училище (днес Национална художествена академия) или е дело на сръчната домакиня.

Изложбата разкрива тази интересна тенденция от началото на миналото столетие, която дава нов живот на излезли от употреба елементи от традиционното облекло и тъкани. Любопитни експонати са свързани с живота на значими фигури от това време - Екатерина Каравелова и нейната дъщеря Виола; хаджи Вълчо от Банско - виден възрожденски търговец, ктитор на Зографския и Хилендарския манастир и смятан от изследователи за брат на Паисий Хилендарски.

Експозицията "НаРодно везбено изкуство" е разположена на третия етаж в НИМ и ще може да се разглежда при спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания на МЗ.

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 40

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 41

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 37

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 38

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ