27 Септември 2020неделя23:28 ч.

Здраве

Астмата и времето

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 2044

По време на астматичен пристъп дихателните пътища във и извън белите дробове се стесняват и тялото ви отделя допълнителна слуз, което затруднява дишането. Определени климатични и сезонни промени могат да доведат до атаки за някои хора.

Когато вдишвате горещ въздух, той може да дразни дихателните пътища, които вече са стеснени. Затова препоръката на медиците е при смог хората с астма да си останат у дома. 

Когато температурата спадне, симптомите на астмата може да се влошат - по-хладният въздух може да изсуши тъканите в дихателните пътища, което ги прави по-чувствителни, и е вероятно да се затворят. Шал, увит свободно върху долната част на лицето, ще помогне да се затопли въздухът, преди човек да го вдиша. А и зимните месеци носят повече опасност за простудни заболявания.

Човек с астма може да почувства по-затруднено дишане, когато въздухът е влажен. Той е благоприятна среда за развитие на плесени и прахови акари, които дразнят белите дробове. Климатик или обезвлажнител може да помогнат да се съхрани сух въздухът в помещението. 

Полените са добре известен враг на хората с астма и дихателни алергии. Специфични изследвания, назначени след преглед от алерголог, може да помогнат човек да управлява алергията си. А предписаното от специалист лечение да контролира астмата.

Гръмотевичните бури и проливни дъждове може да са допълнителна заплаха за хората с астма, предупреждават от WebMD. Дъждът и мълнията "удрят" прашеца и го разграждат на по-малки от нормалните парчета. Разпространени от вятъра, тези частици постъпват в белите дробове и причиняват астматични симптоми. Дори има нарочен термин за това явление - "гръмотевична астма". 

Резките промени на времето също може да обострят астмата. Някои експерти смятат, че барометричното налягане играе роля, но други изследвания сочат, че промяната във влажността и температурата са виновни.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 105

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 201

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 300

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1918

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 28

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 183

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ