23 Юли 2019вторник08:39 ч.

Алиса Карсън

Знание

Американци летят към Марс през 2033 г.

Спецгрупа форсира всичко, свързано с колонизацията на Червената планета

/ брой: 51

автор:Зорница Веселинова

visibility 634

НАСА създаде специален научен екип, който ще отговаря за всички дейности, свързани с бъдещия полет (вероятно през 2033) и заселването на американски астронавти на Марс. Това съобщи на пресконференция нейният ръководител проф. Чарлз Бъркет. Той представи на журналистите 5 жени и 7 мъже - новия набор мераклии да живеят на Червената планета. "Кандидатите бяха 18 353 - рекорден брой, досега не е имало толкова голям интерес", заяви проф. Бъркет. Условията за кандидатстване са: граждани на САЩ поне с бакалавърска степен в областта на инженерството, биологията, медицината, компютрите, математиката и физиката, а така също и военни пилоти поне с 1000 летателни часа. Щастливците, които ще се подготвят 5-6 години и задължително ще изучават руски език, са избрани от 53-ма финалисти. Първото им изпитание в Извънземието ще е на Международната космическа станция. 

НАСА подготвя - но тайно! - още един кандидат-астронавт - Алиса Карсън. Защо тайно? Ами защото правилникът изисква "учениците" да са навършили 18 години, а девойката е на 17. Алиса е невероятна, не отстъпва по нищо на останалите, а в някои отношения е по-добра от тях. Владее перфектно френски, руски и испански, много добре се справя с китайския и турския. Физиката е любимият й предмет (нищо чудно - баща й е астрофизик), свири на китара и знае наизуст почти всички стихотворения на Пушкин в оригинал. 

По думите на проф. Бъркет специалисти  от института по география и науките за Земята "МакМастър" и НАСА се занимават с научните, логистичните, оперативните и комуникационните предизвикателства пред бъдещите заселници на Червената планета. Засега не е ясно например как ще се провеждат експериментите в суровите и опасни условия, как ще се транслира спешната информация към наземния център - в някои случаи тя ще закъснява с 20 минути, а това е много. 

Учените проверяват условията за живот на Марс според няколко сценария, включващи изследвания в местността "Лунни кратери" в щата Айдахо и в националния парк "Хаваи волканос" на Хаваите. Тези райони са богати на дребнозърнести базалтови скали, характерни за релефа на съседната планета.

На пресконференцията бе представена астробиоложката Грейс Крейн, чиято главна задача е утилизацията. Целта е да се създаде екологичен кръговрат на отпадните вещества, изхвърляни от човешкия организъм. Т.е. да се измисли начин за превръщането на урината и екскрементите в тор.

Преди време US сондата "Марс Одисей" предаде на наземните станции прелюбопитни фотографии. Проучвайки ги, учените се втрещиха, виждайки 7 области с особен температурен режим и във всяка от тях се наблюдава рязка промяна на ландшафта. Специалистите са категорични: тези релефни аномалии могат да бъдат само пещери и нищо друго. По-внимателният поглед към снимките, извършен с рентгенова апаратура, сочи, че наистина става дума за пещери. Те са наречени Дейна, Клоуи, Уенди, Ани, Аби, Ники и Джийни. Формата им е кръгла, диаметърът - от 100 до 300 м, а дълбочината - 70-80 м. 

Изследователите предполагат, че ако на Червената планета съществуват живи организми, те биха се съхранили тъкмо 

в пещерите - там навярно има вода, вредната слънчева радиация не може да проникне в тях, пагубните частици от космическия вятър и микрометеоритите - също.

Марс е най-изследваното от човечеството космическо тяло от Слънчевата система, но въпреки това остава голяма загадка. Пълна мистерия например е Сфинксът - релефно образувание, напомнящо женско лице. Това е струпване на скали, чиито очертания са причудлива комбинация от светлини и сенки, смятат някои астрофизици. Други са на противоположното мнение: както и да изчисляваме, каквито и компютърни симулации да правим, не успяваме да моделираме нищо подобно на Сфинкса, той вероятно е изкуствено образувание.

На 7 км от гигантската марсианска пластика са разположени 11 пирамиди, най-голямата от които е 10 пъти по-висока от Хеопсовата. Според повечето учени те не може да са резултат от вулканична активност - формата им е прекалено правилна. Установено е, че около тях има странни линии и кръгла площадка с диаметър 1,28 км. Астрофизиците спорят за предназначението на площадката. Мненията са много, някои са на границата между науката и фантасмагориите.

По всяка вероятност първите заселници на Марс ще изследват пещерите, пирамидите и Сфинкса. Но за това се говори само под сурдинка. Засега. 

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ