Здраве
Американски учени оневиняват холестерола
/ брой: 42
Консумацията на храни, богати на холестерол като яйца, червени меса и масло, не представлява особен риск за здравето, съобщиха американски експерти. Засилват се обаче предупрежденията срещу прекомерната употреба на наситени мазнини, сол и захар. В доклад, публикуван в четвъртък, 14 независими експерти препоръчват на федералните власти повече да не ограничават консумацията на храни, богати на холестерол, а по-скоро да бъдат затегнати ограниченията върху наситените мазнини, солта и захарта, добавяна към храните. Те подчертават и ползите от средиземноморската диета, богата на ненаситени мазнини.
Обяснява се, че съществуващите изследвания "не показват измерима зависимост между приемането на холестерол и степента на веществото в кръвта" при повечето хора. По този начин "холестеролът не е хранителен елемент, от който трябва да се притесняваме, ако не го консумираме извънредно много", е заключението на учените.
Официалните препоръки, датиращи от 2010 г., ограничават до 300 мг на ден количеството холестерол, който може да бъде усвоен без риск за здравето. Това съответства на 300 г пържола или две яйца.
Въпросът остава спорен и някои кардиолози все още твърдят, че яденето на твърде много храни, богати на холестерол, повишава риска от сърдечносъдови заболявания, като допринася за атеросклероза - образуването на плаки в артериите.
"Прекомерната консумация на наситени мазнини е проблем, особено сред хората на над 50 г., пише в доклада. Екипът подчертава и риска, който представлява добавяната към някои храни и напитки захар заради опасността от затлъстяване. За първи път се препоръчва американците да ограничат потреблението й до 10% от общия брой на калориите, които консумират всеки ден.
Хранене, богато на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена и месни продукти с ниско съдържание на калории, е по-здравословно и има по-малко вредно въздействие върху околната среда, отколкото сегашният хранителен режим, пишат експертите.