04 Юли 2020събота15:25 ч.

Алкохолът докарва косопад

Кофеинът засилва и ускорява проникването на етиловия спирт в мозъка

/ брой: 149

автор:Аида Паникян

visibility 3000

Консумацията на големи количества алкохол води до драматично повишаване на нивото на естроген в мъжкото тяло, особено на следващия ден. До този извод е стигнал д-р Робърт Смарт в Държавния университет на Северна Каролина след нарочно изследване. Освен това алкохолът може да изчерпи цинка, който е много важен за здрава коса.
Разбира се, косопадът е едно от малките поражения, причинени от прекомерната употреба на алкохол. Етиловият алкохол е стимулант в малки количества, но в големи етанолът действа като депресант. Изследване на европейски медици е показало, че докато при мъжете депресията може да е причина да започнат да пият, то при жените тя идва след пиенето.
Употребата на алкохол е сред основните причини за насилието, самоубийства и убийства, заболявания и смъртност в резултат на шофиране в пияно състояние, криминално поведение, рисково сексуално поведение, сексуално предавани болести, включително ХИВ, а също за отравяния.
Злоупотребата с алкохол може да доведе до гастрит (възпаление на стомаха), панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза), проблеми при усвояване на хранителните вещества, нервни разстройства, мозъчни и бъбречни увреждания, болести на сърцето и черния дроб. Той е най-засегнатия от алкохола орган в човешкото тяло. Черният дроб отговаря за детоксикацията на вредните вещества, а прекомерната употреба на алкохол намалява способността му да изпълнява тази си функция като разрушава мембраните, заграждащи чернодробните клетки и води до възпаление на черния дроб - хепатит. В резултат на това заболяване се натрупват мазнини в черния дроб. Финалният стадий на разрушаване на черния дроб е познат като болестта цироза. Ако се достигне до този етап, разрушаването на черния дроб става необратимо. Проучвания на английски медици показват, че дори хора под 20 г. развиват чернодробни заболявания, свързани със злоупотребата на алкохол. Според някои учени постоянното пиене, дори в умерени количества, причинява повече заболявания на черния дроб, отколкото случайните запои. Острият алкохолен хепатит се причинява от всяко едно препиване с алкохол. Хроничният - от редовна консумация на алкохол - над 80 г чист алкохол дневно. Това се равнява на 1 л вино или 200 г концентрат или 4-5 бири при мъжете. При жените е достатъчно половината от това количество.
Статистиката сочи, че годишно около 10 хил. души в Европа умират при катастрофи (от подпийнали шофьори, пешеходци, велосипедисти), причинени вследствие на злоупотребата с алкохол. Смята се, че около 17% от тях са в Германия.
Това е една от причините ЕК да финансира проект, който трябва да установи дали ще има ограничителен ефект върху употребата на алкохол, ако върху бутилките се сложат етикети със стряскащи надписи. Идеята е заимствана от практиката на поставяне на такъв тип предупреждения върху кутиите с цигари, макар засега да няма данни от ефекта.

Подрастващите


в чиито семейства изобщо не се консумира алкохол и не са научени как се пие отговорно, имат повече проблеми с алкохола.
Ирландският министър на държавната администрация казва: "Хората пият за удоволствие, но сега много тийнейджъри пият, за да се натряскат". В САЩ са пресметнали, че употребата на алкохол от тийнейджъри струва на държавата 50 млрд. долара годишно (вкл. хоспитализации, катастрофи, опити за самоубийства).
Непредвидими последици има комбинацията с

лекарства


Съчетаването му със сънотворни води до по-бързо опиянение, може да способства за по-бързото проникване на барбитуратите в клетките на главния мозък, а това може за доведе до проблеми с дишането и дори до летален край.
Тъй като алкохолът е своеобразен депресант, той спира действието на антидепресанти, стимулира произвеждането на адреналин, а заедно с антидепресантите той способства за по-забързаното биене на сърцето, повишаване на артериалното налягане и за образуването на спазми в малките съдове. Някои видове бира и вино съдържат тирамин, който е сходен по строеж и действие с адреналина, способства за бързото повишаване на кръвното.
Същият ефект се получава при поставянето в носа на някои капки срещу хрема (за свиване на съдовете) и употребата на водка или ракия. Дори най-минималната доза вещество, подобно на адреналина (а за отпушването на носа не се използват други) може да се отрази негативно на здравето.
Много внимателно трябва да се подхожда и към употребата на противовъзпалителните лекарства (т.нар. нестероидни противовъзпалителни), някои от които се използват за лечение на ревматичен артрит. Комбинацията може да "удари" силно черния дроб - имат хепатотоксичен ефект). Други противовъзпалителни средства (напр. аспиринът), съчетани с алкохол, повишават риска от появата на стомашни язви.
Съчетаването на някои по-ниско алкохолни питиета с кафе се равнява на употребата на силен концентрат. Това се дължи на особеностите на взаимодействието на кофеина и етанола. Кофеинът е психостимулатор и може да даде временен ефект на "отрезвяване". Но след известно време опиянението се възвръща и то по-силно изразено, защото кофеинът засилва и ускорява проникването на етиловия спирт през в мозъка.
Етиловият спирт се разлага в организма под въздействието на ферментите. Той първо се превръща в оцетен алдехид, а след това в оцетна киселина.
Оцетният алдехид е токсичен продукт и именно на него се дължат симптомите на махмурлука: главоболие, гадене, умора и т.н.
При приемането на някои лекарства се блокира превръщането на оцетния алдехид в киселина и постепенно се стига до натравяне с оцетен алдехид.
Аналогично действие имат дисулфирите, както и някои антибактериални препарати (метронидазол), цефалоспориновите антибиотици, гризеофулвинът, сулфаниламидите (включително и бисептолът), нитрофураните, кетоконазолът.


Стандартната напитка е...


термин за мярка на алкохолно съдържание (чист алкохол) в едно питие, а не за обема на течността в чашата. Алкохолни продукти в еднакви разфасовки могат да съдържат различен брой стандартни напитки. Отговорната употреба на алкохол означава:
1 стандартна напитка (1U) = 16 г чист алкохол = бутилка бира (330 мл) = 1 чаша вино (150 мл) = 40 мл твърд алкохол


Що е то САК?

 
Съдържание на алкохол в кръвта (САК) или концентрация на алкохол в кръвта, или алкохолно проникване показва количеството на алкохол в кръвта на човек. САК може да бъде измерено чрез издишвания въздух, чрез кръвна проба или чрез урината. След консумирането на 10 г етанол САК достига своя пик след 30-45 минути.
Например 1 промил =1 г етанол в 1 л кръв. САК от 0,10% означава, че един човек има една единица чист алкохол на всеки 1000 единици кръв (г/л).
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ