29 Май 2023понеделник02:08 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Корици от книгите

Книгата

Александър Пергелов - поет в художествената проза

/ брой: 58

автор:Георги Драмбозов

visibility 781

Георги ДРАМБОЗОВ


"Кредит на доверие" (2021), "Две сърца в едно" (2021), "Любов без балотаж" (2022) и "Опит за прошка" (2022). Това са четири разказа в отделни книги от съвременния писател - разказвач и поет, Александър Пергелов. Запомнете това име! То още не е достатъчно нашумяло в съвременната българска белетристика, но рано или късно това непременно ще се случи. Вярвам в това, защото прочетох неговите пълни с лирика разкази, които за мен са новели или малки повести. Същевременно надникнах като поет и в неговата лирика - преди три години той издаде своята самостоятелна стихосбирка "Надежда", части от нея са публикувани и в книгите с разкази. Неговите стихове ми дават надеждата, че пред нас е един все още млад в занаята, но обещаващ писател, майстор на разказа, който е и ще остане Поет в художествената проза...


Отварям книгата "Две сърца в едно". Финалът на този разказ, едно необходимо продължение на разказа в първата книга "Кредит на доверие", е покъртителен. Този финал слага временна поанта в историята на уж обикновените наглед Асен и Тони, чиято любов е призвана да надмогне нейната физическа и неговата душевна болка... Прекрасен финал на разказа "Две сърца в едно"! Той затвърди у мен убеждението, че авторът искрено пледира в своите разкази, че човек трябва да обича, но и на всяка цена трябва да бъде обичан. Защото всеки заслужава своето щастие в този угрижен, понякога зъл, но винаги необходим живот като доказателство за нашето активно човешко присъствие на тази земя.


В творчеството на Пергелов откривам нещо, характерно само за него като разказвач - той не произнася никакви присъди над своите герои, никъде не звучи назидателно или нравоучително. Той фиксира всичко, описва го на читателя от позицията на страничен, проникновен наблюдател. В края на "Кредит на доверие" главният герой Асен ни става още по-симпатичен - не само заради правилното си отношение към водката като катализатор, а и защото в тази борба с живота и за по-сносен живот тегли ипотечен кредит и с цената на всичко този кредит е ИЗПЛАТЕН! Той е разбрал: Ипотеката съм самият аз! Животът му е дал кредит на доверие и той го изплаща достойно.   Асен е истински човек и вече - помъдрял Мъж.
В разказа "Любов без балотаж" главните герои Дори и Пепи също се борят с живота и за живота, а основното им оръжие е Любовта. И точно в името на Н.В. Любовта авторът Александър Пергелов пише своите къси или дълги разкази, всеки от които плаче за драматизация, всеки от които е за нещата от живота и тъкмо затова става за сцена, даже за екран. Такъв е и разказът "Опит за прошка". Този опит, който Еми прави, е спрямо любимия човек Даниел, но в името на Радост - детето... Този разказ също е написан увлекателно - с талантливо перо, а не с цепеница, както казва Горки. Накрая бих обърнал вниманието на любезния читател и към неоспоримия факт, че разказвачът е и поет. Той е истински - и в своята проза, и в своята поезия...

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ