28 Май 2020четвъртък12:25 ч.

Снимки WebMD

Здраве

Ако някой у дома е с КОВИД-19

Или как да опазим здравите

/ брой: 64

автор:Аида Паникян

visibility 404

Напоследък всичко и в здравеопазването, и във всички други сфери на живота е свързано с КОВИД-19. Не само в България или Европа, но и в САЩ, и останалите континенти. В това няма нищо изненадващо, защото КОВИД-19 продължава да е непознат на науката, а медицината търси медикаменти, търси лечение, но търси и обяснение. Преди дни лекар ми каза, че с КОВИД-19 природата ни напомня, че трябва да мием ръцете си, да спазваме хигиена в дома и на работното си място, да не цапаме обществените места и транспорта, улиците...

Но всекидневието поставя своите въпроси и изисква отговорите им в спешен порядък. Затова потърсих отговор на въпроси, които и наши читатели задават. Какво да правим, ако у дома има заболял от КОВИД-19? Как да опазим останалите? Прости отговори на тези важни въпроси дава д-р Неха Патък, д.м., която е сертифициран лекар по вътрешна медицина и част от екипа от медицински редактори на WebMD, а преди това е работила като лекар по първична медицинска помощ и е доцент по медицина в университета "Емори" в Атланта. "Всички научаваме основните неща как да защитим себе си и близките си от заразяване с вируса, причиняващ КОВИД-19. Ефективното социално дистанциране е в основата на превенцията, заедно с бдителната хигиена на ръцете, дезинфекцирането на повърхности с "високо докосване" и стоенето далеч от болни хора. Дори при цялата ни подготовка има вероятност някой, с когото живеем, да се зарази с вируса", прогнозира д-р Патък и припомня оценки на някои експерти, според които около 60% от хората ще се заразят с КОВИД-19, като повечето ще имат леки до умерени симптоми, които не изискват хоспитализация. Затова тя препоръчва всяко домакинство да планира 

"зона на изолация"

в дома си в случай, че някой от семейството е диагностициран или се подозира, че има КОВИД-19, без да е необходим прием в болница. А ДУМА припомня, че всяка зима, когато идва грипната епидемия, домакинствата, особено тези, в които възрастни и хора с хронични заболявания съжителстват с деца и млади, би трябвало да имат такъв "план".

Д-р Патък припомня, че вирусът на КОВИД-19 се предава по въздушно-капков път и когато някой кашля или киха и контактува със замърсени повърхности (както е при грипа - б.а.), има стъпки, които можем да предприемем, за да останем в безопасност. Затова лекарката препоръчва:

* Определете отделна стая, чиято врата може да затворите. Ако това не е възможно, нека между леглото на болния и останалите хора в помещението има поне 1,90-2 метра.

* Тези, които не са болни, по възможност да използват друга баня. Ако няма втора, след всяко ползване на банята от болния, тя трябва да се почиства старателно и да бъде дезинфекцирана, като се обърне особено внимание на крановете на умивалника и душа. По възможност 

здравите да влизат в банята поне 30 минути след болния

След всяко ползване на тоалетната, капакът й трябва да се затваря. 

* Уверете се, че всички общи помещения в дома достатъчно се проветряват. Най-добре като се отварят прозорци. Ако това не е възможно, редовно да се почистват филтрите на климатика. Овлажняването на въздуха в жилището също може да е полезно, защото вирусите живеят по-дълго при по-ниска влажност. 40-60% влажност е идеална, казва д-р Патък.

* Желателно е и болният, и хората около него да носят маски (както това се прави заболяване от грип, например - б.а.). Ако нямате маска, ограничете времето за контакт с болния до 15 минути и дезинфекцирайте всички повърхности, до които той се докосва. След като сте го обгрижили, измийте ръцете си с топла вода и сапун.

Отделете приборите за хранене

на болния и ги мийте отделно от тези на останалите членове на домакинството, като непременно ползвате ръкавици за еднократна употреба. Болният да ползва отделни кърпи и спално бельо, както и четка за зъби. Когато инфекцията премине, той трябва да изхвърли четката си за зъби.  

* Перете прането му отделно от това на останалите и по възможност на висока температура. 

* Не позволявайте на болния да взаимодейства или да се грижи за домашни любимци.

* Почиствайте всички повърхности с често докосване, като плотове, дръжки за врати, аксесоари за баня, тоалетни, телефони, клавиатури, таблети, нощни шкафчета. Почиствайте всички повърхности, по които може да има кръв или други телесни течности.

* Ако сте ползвали ръкавици за еднократна употреба, маски за лице и други предпазни средства, поставяйте ги в отделна торба, която да завържете добре, преди да я изхвърлите при другите битови отпадъци, категорична е д-р Патък.

Ние от ДУМА знаем, че всеки, който се е грижил за болен, е наясно, че това е огромна отговорност. Особено, ако тази грижа е продължителна. Затова е изключително важно в такива моменти човекът, който се грижи за болен, да бъде в добра кондиция и да не забравя, че и неговото собствено здраве е от огромно значение. Дори да почувствате и най-леки симптоми на заболяване, незабавно потърсете лекарска помощ и по възможност не контактувайте с болния, за да не влошите състоянието му. Само така грижата за болния може да е пълноценна.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ