28 Ноември 2020събота19:29 ч.

Няколко думи

А нашата първа линия?

/ брой: 221

автор:Ина Михайлова

visibility 2669

Здравейте, "жипкаджии"!

Как сте днес? Радвате ли се на броя на оздравелите? Кефите ли се на живота и на бученето на маркировката по магистралите? Как е радостта, която ви носи работата?

Пак сте на Първа линия, нали? Гласите "своите" за бонусите в бордовете на държавните фирми, вдигате заплати и мятате пачки. Няма хаос в болниците, има легла и лекарства. Гот, а!?

Хареса ви така. Всеки ден взимате едно решение, а на другия ден го отменяте с благ и усмихнат тон, за да може на третия ден пак да се върнете в началото. Как живеем в този свят на биещи се различни решения за едно и също нещо? На прага на несигурността, където цялата държава се тресе. А всяка нейна частица вече оцелява както и когато може. Не ви пука, ясно е!

Физически и духовно болното ни общество се ръководи от душевно болна власт. Тя мисли само и единствено за своята Първа линия. Вчера реши да вземе пари от децата, за да ги даде на полицаите и лекарите. Днес ще даде пари на децата, като ги вземе например от учителите. Утре ще вземе пари от военните, за да има за даскалите. Вдругиден ще откъсне от учените, за да даде на армията. А по-вдругиден... И така всеки ден. Порочен кръг, за да се овълчваме и да падаме все по-надолу, един срещу друг, но не и срещу Властта.

Така започнаха и с първата линия в битката срещу коварния вирус. Едни са просто докторчета, други - лекари, има по-лекари и най-лекари. Утре така ще постъпят с учителите - ще има и сред тях по-учители и най-учители. Вдругиден ще са полицаите, след това военните, адвокатите, учените, инженерите, продавачките, социалните работници... Винаги за Властта ще има едни, които са на първа линия, и други - за пълнеж.

Сега няма лекари, медицински сестри, санитари. Учителите отдавна не достигат. След време ще ни липсват полицаи и военни, после учени, инженери, трактористи и тъкачки... И така ще изчезваме малко по малко. Всички.

Ще остане само Първата линия. Но онази Първа линия, която е на Властта.

А че всички сме на първа линия, особено днес, когато онези, които, вместо да лекуват държавата, се правят на силно загрижени за нея и оплакват тежкото й състояние? Нашата първа линия умира. Възрастните отново са на опашки пред аптеки и магазини. Болнични легла има, но няма кой да застане до тях дори и срещу мижавите 1000 лева, които подхвърляте като на кучета. Утре, когато оцелеем и който оцелее, няма да ги има и тези хиляда лева. Ще забравите за първата линия в болниците. Но няма да забравите за своята Първа линия, нали?

Къде бяхте в последните десет години, "жипкаджии"? Когато трябваше да сте на истинската първа линия. Пак бяхте в "жипките", като днес. Не знаехте и продължавате да не знаете какво правите. Интересува ви само и единствено вашата Първа линия. А нашата първа линия?

Няма как да сменим обществото, колкото и да е физически изтощено и духовно обрулено. Душевно болната власт обаче е жизнено важно веднъж завинаги да поставим на мястото й.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ