24 Юни 2019понеделник15:53 ч.

Дъ некст стейшън

/ брой: 68

автор:Ина Михайлова

visibility 950

Българското метро поумня... и заговори на езика на Шекспир. Причината е хубава - предстоящото разширение на подземните линии до аерогарата и очакваното увеличение на пътниците-чужденци. Дотук добре. По български обаче конят (поумняването) превари каруцата (фактическото пускане на линиите). Така напевният женски глас вече хвърля в заблуда куп пътници, въобразили си, че новите дестинации са факт. Това да беше кахърът.
Копахме, милиони хвърлихме, а озвучаване за няколкостотин лева не можем да направим като хората. Записът, който тревожи ушите на пътниците на всеки 2-3 минути, е безобразен глобално лингвистично, синтактично и като произношение. Разваленият английски с хард българско звучене и иносказателност създават обаче усещане за виталност. Как звучи само: "Дъ некст стейшън ис Джи Ем Димитров". Озадачените хора само се ослушват. Ден след явното недоразумение "джи ем - GM" (генерален директор), женският глас вече напява "Ге Ме", което е автентично самобитно на фона на стейшъна и некста.
Поумнелите доста по-рано от столичното метро подрастващи ахват от очевидно затрудненото произношение на Централна гара - "Рейлуей стейшън". Как ни липсват "Лайънс бридж" (Лъвов мост) или "Кингс таун роуд" (Цариградско шосе)!     
Това е метрото ни в момента. Хиляда души копаха като луди няколко години, за да направят станции за чудо и приказ за милиони, а сега не можем да намерим един човек, който да каже правилно на английски десет думи. Но все пак хоупът (надеждата) умира последен. Преди "стейшън Надежда". Дано настоящото английско издание на столичния метрополитен спийк да не е последно. А... чужденците впрочем се впечатляват не само от това, което виждат, но и което чуват. Нашето си е жива мъка...

Еньовден е – слънцето играе, билките са магични

автор:Дума

visibility 66

Ромски фамилии се биха в Розино, 44 са в ареста

автор:Дума

visibility 73

Опасни бури и дъждове в 19 области на България

автор:Дума

visibility 130

БСП почете живота и делото на Димитър Благоев

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 118

Нинова: ЧЕЗ бе продадена на втората Гинка

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 118

Цените у нас стигнаха европейските

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 118

Бизнесът е против закона за шума, плаши с протести

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 118

Чешки фонд иска да купи веригата "Метро"

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 118

Имамоглу отново спечели Истанбул

автор:Дума

visibility 116

Отново напрежение между Грузия Русия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 118

Военните действия срещу Иран "остават на масата"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 118

Палестина отхвърля американския мирен план

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 118

Обезверен народ - слаба държава

автор:Зорница Илиева

visibility 240

/ брой: 118

Кого лъжете, господа?

автор:Велиана Христова

visibility 390

/ брой: 118

Хамелеон на деня

visibility 165

/ брой: 118

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ