21 Ноември 2018сряда15:04 ч.

ОТКРИТ УРОК

Душа, духовност, Душичка

/ брой: 68

visibility 2533

Алексей Михеев

Според религиозните представи, освен плътта в тялото на човека се намира и една нематериална същност, която е безсмъртна и вечна. В руския език за нейното назоваване има две близки думи: душа и дух – и всяка една от тях има своите смислови оттенъци и своите асоциативни връзки.
Душата – това е чувственото и емоционалното, чисто човешкото начало. За един хармоничен и неконфликтен семеен живот казват: „Они живут душа в душу“  (живеят в любов и съгласие).  Ако един човек е общителен и позитивен, той има „широка душа“, а ако тя е извънредно широка, на това се казва „душа нараспашку“ (чистосърдечен, откровен човек). Антон Чехов има един разказ „Душечка„ („Душичка”), чиято героиня изцяло се „разтваря“ поредно във всеки един от тримата си мъже – и думата „душичка“ е започнала да означава подобен психологически тип жена, напълно зависима от мъжете и лишена от собствена индивидуалност.
Онези произведения на изкуството, които пораждат силни преживявания, „берут за душу“ (разтърсват душата, затрогват), а една красива и мелодична песен обикновено я наричат „задушевна“. Да се докоснеш до нещо, което те отвлича от сивото всекидневие,  значи „отвести душу“ (да си направя кефа, да си начеша крастата). Популярното телевизионно предаване, в което се срещат отдавна загубили се роднини се нарича „ От всей души“ (искрено, чистосърдечно). В метафорично значение понятието душа се използва и в рекламата: слоганът на една от марките шоколадени изделия е „Русия е щедра душа“.
В сравнение с „душа“, в думата „дух“ много по-силно се акцентира на религиозния компонент. Това се дължи главно на факта, че в христианството един от ипостасите на Светата Троица (наред с Бог Отец и Бог Син) е Бог Свети Дух. Това, което има отношение към „духа“, носи по-скоро строго-аскетичен характер - духът е сфера, противопоставена на земното и ежедневното. В йерархията на  „духовно богатия“ човек нематериалните ценности стоят над материалните интереси и плътските удоволствия (едно от ироничните определения на гладуващия човек е, че се „храни от Светия Дух“).
Свещениците в руския език се наричат „духовни лица“, а общият термин за тях като общност е думата „духовенство“.
„Духове“ наричат онези безплътни невидими същества, които присъстват в живота на природата и човека – тези духове могат да бъдат както добри, така и лоши. През осемдесетте години съветските войници наричаха „духи“-духове (съкратен сленг от думата „душмани“) онези войници, които се сражаваха срещу тях в Афганистан.
 

Бизнесът обяви протестите за вредни

автор:Дума

visibility 0

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 129

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 218

/ брой: 226