19 Юли 2024петък08:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Ангел Папалезов:

Иманярските набези в страната се увеличават

Съвместни екипи на МВР и Министерството на културата ще охраняват археологически обекти и ще разследват престъпления, свързани с културно наследство на територията на България, казва началникът на сектор "Културно-исторически ценности" при Главна дирекция "Национална полиция" пред агенция "Фокус"

/ брой: 256

автор:Дума

visibility 167


"МВР и прокуратурата трябва да положат всички усилия, за да прекратят дейността на федерацията по металдетектинг"

- Г-н Папалезов, увеличават ли се иманярските набези и какъв е броят на задържаните иманяри от началото на годината досега?
- Иманярските набези в страната се увеличават и това се дължи на икономическата и социалната криза в момента в държавата. Иманярски набези се наблюдават най-вече в слабите икономически региони на страната като Северозападна и Източна България, където заетостта сред населението е много слаба. Така че тази част от населението, живуща в тези региони, разчита единствено на иманярските разкопки, за да придобие някакви средства. Държавата и МВР не трябва да толерират тази дейност на безработното население, тъй като се губи голяма част от ресурса на държавата като културно-историческо наследство и като ресурс за бъдещо развитие на тези региони. Последната година се наблюдава увеличаване на броя на задържаните иманяри, като "Охранителна полиция" и "Криминална полиция" работят много по-усърдно за наблюдаване на рисковите археологически обекти на местата, където са концентрирани иманярските набези. Поради тази причина от началото на годината са задържани над 70 лица при археологически разкопки, което е в резултат на добрите действия на областните дирекции и на взаимодействието им с местната власт по наблюдения на рискови археологически обекти на територията на страната. Трябва да се отбележи, че голяма част от тези лица сключват споразумения с прокуратурата за условни наказания, по което се постига много добра превенция сред населението, благодарение на доброто законодателство и добре събраните доказателства при тяхното задържане. Това донякъде се дължи и на увеличената охрана на археологическите обекти, на задължението, което се поема от археолозите за осигуряване на охрана при археологическите разкопки.
- Унищожават ли се експонати при тези иманярски набези?
- Да, за съжаление, при иманярските набези по някой път, за да се намерят 5 или 10 монети, се унищожава цял археологически пласт от иманярите и по този начин се губи историческата следа и възможностите за възстановяване на историята и фактологията върху археологически обект. Това е и един от най-големите спорове с нумизматите и колекционерите в България, че не трябва да се освобождава търговията с антични монети, защото за придобиването им в резултат на тази дейност се унищожават много археологически обекти и след това не могат да се възстановят по никакъв начин археологическите структури. България като една от страните в Европа с богато културно наследство, ведно с Гърция, Турция и Испания, е приела рестриктивно законодателство относно режима на търсене и търговия с нумизматичен материал поради това, че е осъзнала вредата от дейността на иманярите, тъй като те с тяхната дейност разрушават археологическите пластове за често незначителни предмети. Например за неколкостотин трудно продаваеми антични монети иманярите разорават в 1 метър дълбочина антични селища и некрополи, които на практика са невъзстановими от археолозите.
- Тогава какви са наказанията, които се предвиждат от закона?
- Наказанията, които се предвиждат за иманярство в България, се увеличиха след 2009 г., когато се прие новият Закон за културното наследство и се направиха и поправки в Наказателния кодекс. По този начин наказанията се увеличиха до 6 години затвор за иманярство, а също така се предвиждат и увеличени наказания за незаконни сделки с археологически предмети, което има много добра превенция сред криминалния контингент, който се занимава с този род престъпления. Другият добър ефект е, че след като тези престъпления станаха "тежки", т.е. наказанията са над 5 години, самите разследващи органи им обръщат много повече внимание, отколкото преди промяната в Закона за културното наследство и НК.
- Какъв е броят на откраднатите антики от музеите и каква част от тях се връщат?
- За съжаление, през тази година имаме увеличение на броя на кражбите от музеи. Една част от тях станаха и медийно известни с кражбата от Шипка, от разградския музей, от къщата-музей на Христо Ботев в Карлово. При тези кражби се откраднаха неколкостотин предмета, които и до момента не са установени като местонахождение. Това показва няколко слабости - в дейността на самите музеи по тяхното инвентаризиране и документиране, както и се доказва слабостта в охраната на самите културни обекти. Поради тази причина имах няколко срещи с ръководството на Министерството на културата и дадох мнение, че трябва да се сформират съвместни екипи между МВР и инспектори от Министерството на културата по охранително обследване на музеи, галерии и въобще на обекти, в които има голямо съдържание на културни ценности. Срещнахме разбиране и от края на т.г. започват работа съвместни екипи, които ще се сформират между двете министерства. Тук трябва да кажем и това, че има една идея на предишен екип на Вежди Рашидов и Тодор Чобанов като ръководство на Министерството на културата за създаването на т.нар. Културна полиция, която бе продължена и при Стоянович и Кръстева. Рядко срещан феномен в българската политика на съгласие и премственост. Става дума за звено от служители на МВР, които да са в полза както на МВР, така и на Министерството на културата, по мониторинг на културни институции, охрана на археологически обекти, да се водят разследвания на престъпления, свързани с културно наследство на територията на България. Това звено, което ще е формално в МВР, но ще е съподчинено по някакъв начин и на министъра на културата, ще може да се възползва от ресурси на Министерството на културата, от помощта на техните инспекторати и на експертната помощ на националните музеи и галерии. Ще осъществява дейност както по разследване на досъдебни производства и оперативни сигнали, така и ще бъде ангажирано с проверки на музейни институции и археологически разкопки, проверка по увреждания на недвижимо културно наследство в архитектурни и археологически резервати. По този начин това ще бъде усвояване на една много добра практика, която вече в няколко европейски страни е широко застъпена като Италия, Франция, Испания. В Италия например звеното на МВР е изцяло отдадено на Министерството на културата с 16 регионални звена. Във Франция са приели, че пет служители на МВР са постоянно командировани в Министерството на културата за помощ към инспектората. Мисля, че в България може да се развие тази идея много по-добре. Има големи възможности и ще постигнем много добри резултати в опазването на културното наследство. Остава да видим кое правителство ще завърши с конкретни действия тази добра идея и ще берем плодовете й.
- Можете ли да кажете според вас кой иманярски набез би останал в историята?
- За съжаление, в България много от иманярските набези могат да служат като класически примери за цяла Европа и цял свят, където добре осигурени иманярски групи работят на територията на могилни некрополи и археологически резервати. Има няколко иманярски набеза, които са доста характерни. Преди дни на праисторическото светилище Белинташ, в близост до Асеновград, бяха задържани 7 иманяри, които известно време копаеха в района на това светилище. Много интересно беше, че тази група се ръководеше от християнски свещеник, като в нея участваха и няколко българомохамедани. За мен се оказа много показателно, че българите сме много сплотени при общи идеи и интереси, но за съжаление в конкретния случай от престъпен замисъл - като имаме обща цел, вярата не е фактор, който може да ни раздели. Разликата в последно време при иманярите и тяхната дейност е, че се опитват да станат все по-известни сред обществото. Регистрира се Българска федерация по металдетектинг, която се опитва дори да развива законови инициативи и официално да променя законодателството на РБългария, като по този начин узаконят иманярството. Дори правят публични събирания на известни места в центъра на областни градове или в близост до големи археологически обекти, където провеждат семинари по обучения и търсене с металдетектори. Смятам, че държавата не трябва да толерира това, както например изтече по медиите, че един свещеник от Видинско прави публичен водосвет на иманярите и техните металотърсачи за едно по-добро търсене и по-голям успех при тяхната дейност. Не мисля, че църквата или обществото трябва да я подкрепят, така че МВР и прокуратурата трябва да положат всички усилия, за да прекратят дейността на тази федерация.
Желанието на федерацията за изява и законови инициативи се материализира в участието им на последните избори. Българската федерация по металдетектинг сключи споразумение с една от политическите партии, която се беше явила на изборите, и вкара членове на федерацията в изборните листи на тази партия, като по този начин се опитаха дори да влязат в парламента. Това трябва да се постави на сериозно обсъждане и рестрикции.
 

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 851

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 860

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 967

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 920

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 936

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 878

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ