04 Юли 2022понеделник00:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Геронтология Руските учени откриха начин за увеличаване на жизнените ресурси на човек с 40 процента

Да си пожелаем дълги години живот

Човек, на който генетично от природата му е зададено да живее 60 години, може да живее 84 години. Това са невероятните резултати, до които достигна професор Владимир Хавинсон.

/ брой: 272

автор:Дума

visibility 3365

Евгения Цинклер

Владимир Хавинсон е директор на Института по биорегулиране и геронтология от 1992 г.; завършил е Военно-медицинска академия през 1971 г., доктор на медицинските науки, професор; академик на РАЕН, Италианската академия по икономика и социални науки; основно направление на научната му дейност е биохимия; вицепрезидент на Геронтологичното общество при РАН.
През тази година Владимир Хавинсон и водещият геронтолог на Украйна Олег Коркушко бяха удостоени с наградата за успехи в геронтологията „Академик Чеботарев”, връчвана от Националната академия на науките на Украйна. Именно в Киев в Института по геронтология се провеждаха клиничните изследвания на възрастни хора, на които бяха давани пептидни биорегулатори. Това изследване беше започнато още по съветско време и, по някаква щастлива случайност, бе успешно продължено след разпада на СССР.

Владимир Хавинсон е несъмнено много талантлив учен. Той е известен в ръководения от него Институт по биорегулиране и геронтология. Известен е и в правителството на Петербург, където заема длъжността главен геронтолог на града (като се има предвид, че колкото и странно да звучи, не съществува главен геронтолог на Русия). Той е известен и в Европа – Владимир Хавинсон заема поста вицепрезидент на Европейската асоциация по геронтология и гериатрия.
Главното постижение на Института по геронтология е съзадаването на нова група лекарствени препарати – пептидни биорегулатори. Ето как същността на откритието се обяснява на хора, които са далеч от медицината. Пептидите са малки протеини. Остаряването представлява намаляване на синтеза на протеини. Биорегулаторите позволяват възстановяването на синтеза на протеини с помощта на въвеждането на пептиди в организма – като за всеки отделен орган съществуват определени пептиди.
Колегите наричат ръководителя на тези сензационни изследвания Владимир Хавинсон ураган, цунами и торнадо. Професорът съумява да се премества мигновено от място на място, да решава едновременно много проблеми и да заразява целия колектив с невероятната си енергия. По време на разговора ни с него, той с присъщата си експресивност веднага поема инициативата в свои ръце.
Владимир Хавинсон: Така значи, „Российская газета” ще бъде първото издание, което ще съобщи, че в Русия за първи път е разработена и клинично доказана възможността за увеличаване до 40 процента на ресурсите на жизнената дейност на организма.

РГ: На който и да е организъм?

Хавинсон: Абсолютно на който и да е, като се започне от микробите и се стигне до човека. Това са резултатите от изследванията на въздействието на пептидните биорегулатори, които се провеждат от 1973 г. съвместно с президента на Геронтологичното общество при РАН професор Владимир Анисов. Резултатите от тази 37-годишна работа са обобщени в таблица, която скоро ще представим пред обществото. И така, тук пише: „... увеличаване синтеза на протеини с 42.9 процента, ръста на тъкани – с 24-42 процента”. Междувпрочем, числото 42 стана направо магическо – то фигурира нееднократно в резултатите от изследванията. По-нататък четем: „увеличаване на средната дължина на теломера с 2,4 пъти”. Обяснявам. Теломерите представляват краищата на молекулите на ДНК. При всяко делене на клетката те се скъсяват. Ние направихме откритие, което позволява да се увеличи дължината на теломера. Което пък означава, да удължим живота. Това се доказва от следващите точки – „увеличаване на средната продължителност на живота на животни с 20-40 процента, максимално – с 42.3 процента”.

РГ: Означава ли всичко това, че можете да удължите и човешкия живот?

Хавинсон: Не е съвсем така. Ние постигнахме удължаване не на живота, а на ресурсите на жизнената дейност, които са индивидуални за всеки човек. Например, при даден човек е генетично предопределено да живее само 60 години. Използването на нашите препарати може да му даде допълнителни 24 години, което означава възможност да живее до 84 години. Тези 40 процента могат да бъдат добавени на всеки организъм.
Нека да се върнем към резултатите от изследванията – „увеличаване на равнището на мелатонин в кръвта до нормата”. Това е важно, защото мелатонинът е главното вещество, което осигурява функционирането на ендокринната система. „Намаляване три пъти честотата на поява на тумори при животни, подложени на канцерогенно въздействие”. Можете ли да си представите, че ние всъщност се научихме да намаляме три пъти честотата на развитие на ракови тумори! Невероятно, нали? 

РГ: Изумително.

Хавинсон: Нали! Ние тук, в Русия, постигнахме най-голямото достижение в света. В света! Това е проект на бъдещето. Всъщност, ние създадохме модел на медицината от втората половина на ХХІ век.

РГ: Какво ще правите сега с тези открития? Откъде трябва да започне човек, който наистина реши да удължи живота си с 20-30 години?

Хавинсон: Преди всичко – да си направи генетичен паспорт. С цел да разбере своята предразположеност, да открие слабите си места и да успее да се подготви срещу тях, преди те да се проявят. Грубо казано, човек с ген за диабет трябва да внимава от ранна възраст да не прекалява със сладкото. След това трябва да се проведе ултразвуково изследване, да се оцени зрението, да се направят биохимични анализи, т.е. да се направи комплексен преглед. На основата на получените резултати се предлага индивидуален курс на коригиране с помощта на пептидни биорегулатори (междувпрочем, ние получихме 179 патента за нашите препарати, от които 74 са патенти в чужбина). Към това добавяме правилно хранене, съблюдаване на режим, подходящи тренировки. Желателно е всичко това да се направи преди навършване на 35 години, тъй като в тази възраст още могат да се видят и поправят почти всички отклонения.

РГ: Означава ли това, че е невъзможно да се увеличат ресурсите на жизнената дейност на възрастните хора?

Хавинсон: Ами не, ние можем да помогнем и на осемдесетгодишен пациент. В таблицата, с която започнахме разговора, има две последни точки: „намаляване два пъти заболеваемостта от ОРЗ при възрастни хора” и „намаляване с 44 – 49,4 процента равнището на смъртност при възрастни и стари хора”. 

РГ: По официални данни, средната продължителност на живот в Русия не е много голяма – 74 години за жените и 61 години за мъжете...

Хавинсон: Това е социалната продължителност на живот, в която се взимат предвид и жертвите на престъпления и катастрофи, самоубийци, хора, злоупотребяващи с водка, и т.н.
Съществува обаче и биологична продължителност на живота, за която статистиката мълчи. Ние направихме изследване в един микрорайон на Петербург, където хората живеят относително благополучно и където има изключително малко случаи на алкохолизъм и наркомания. Там средната продължителност на живот при жените е 82 години, а при мъжете – 74 години.

РГ: Петербург, по принцип, се смята за един от най-старите градове на Европа и възрастните хора представляват около една четвърт от населението. С какво е свързано това? Реално погледнато, нито екологичното състояние, нито климатът на града са толкова добри...

Хавинсон: Аз търсих отговор на този въпрос и стигнах до следния извод: колкото е по-висока степента на цивилизованост на едно общество, колкото е по-високо неговото еволюционно равнище, толкова то е по-старо, толкова по-голям е делът на възрастни хора в него. Защо? Защото те са по-ценни за обществото от младите хора! Петербург е интелектуална столица. Във връзка с това тук е толкова голяма концентрацията на възрастни хора и има толкова много дълголетници. В града живеят около двеста столетници. Количеството на хора над 90-годишна възраст за последните 15-20 години се увеличи 5 пъти.

Необичайна гледна точка
Никой не знае деня, в който ще си отиде

Мехди Ибрахими Уафа
екстрасенс


Когато бях на 6 или 7 години, започнах да имам видения. Първият ми случай бе трагичен. Имах видение, че нашият съсед няма да се върне повече вкъщи. Разказах за това на родителите си и те предупредиха съседите ни. Разбира се, никой не ме послуша. Когато съседът ни почина, неговите роднини дойдоха с претенции у нас, защото, ето, детето каза всички тези лоши неща – и те се случиха.
Когато човек е обезпокоен от нещо, него абсолютно не го интересува дали ти си готов да предсказваш и изцеляваш. Просто се приближава до теб на улицата и задава интересуващия го въпрос. Понякога въпросите са глупави. Питат: кога ще умра? Отговорът на този въпрос обаче го знае само Господ.
Като цяло хората вярват на различни неща. Да речем, съществува гадаене на ръка. Аз не вярвам на това... По принцип има съдба. Има ден на смъртта, който не може да се промени. Може само да се отложи, например, ако на човек е писано да загине в катастрофа и бъде предупреден за това, той може да избегне смъртта. Но само за този даден ден. Един ден това ще се случи и той ще умре именно на това място.
Питат ме, дали съдбата може да бъде променена? Денят на смъртта не може да бъде променен, но трябва да стане ясно, че ако човек изведнъж реши да приключи с живота си и под влиянието на емоции скочи от прозореца, то това не е никаква съдба. Той ще трябва да отговаря за самоубийството пред Бога. Не могат да се променят само дните на раждане и смърт, те са предначертани. Останалото може смело да бъде променено. Както казват в Русия – „който не рискува, не пие шампанско”. 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 783

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 667

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 849

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ