01 Декември 2021сряда03:17 ч.

Съвети

Грижи за макарата

/ брой: 172

visibility 338

Риболовната макара е важна част от екипировката на всеки рибар. Нейната надеждност и здравина зависят не само от показтелите й, но и от това как я поддържаме. Макара, оставена на произвола на съдбата, един ден ще си го върне. Точно когато вадим рибата на живота си, ще вземе да даде някой дефект и ние ще се сбогуваме с улова. Затова след всеки риболовен излет трябва да и отделяме малко време за почистване.     Най-сериозният враг на макарата е пясъкът. Попадналите песъчинки в механизмите на макарата водят до тяхното по-бързо износване. Повреда в макарата може да бъде причинена и от малки камъчета, от удари в някой по-голям камък и т.н. Но най-често тя се зацапва.
Като първа противомярка, за да не се стига до усложнения, можем да използваме стойки. Те са особено полезни, когато се използват по две на въдица. Така макарата и цялата пръчка седят на около 30 см над земята и са защитени. На брегове, които не позволяват използването на две стойки, е за предпочитане да се използва стойка, в която се поставя дръжката на въдицата.
Практиката показва, че най-лесно се замърсяват механизмите на бигела, но пясък може да попадне и под шпулата, където при повечето макари се намира механизмът на аванса. Случва се и целият корпус на макарата да се изкаля. Тогава с влажна кърпа почистваме хубаво корпуса и махаме шпулата за да видим какво е положението там. Ако и там има попаднали боклуци, ги почистваме внимателно, за да не отнемем от смазката. Сега идва ред на по-сложната част - механизмите на бигела. Сложността зависи от самата макара, ако тя е от по-скъпите, работата е малко по-пипкава, ако ли пък не е, значи ще минем много по-лесно. Един съвет за колегите с по-скъпички макари - пазете си листа със схемата на макарата! Понякога, като разглобите, се питате "Ами сега, как беше сглобена?!?" Разбира се, не е необходимо след всеки излет да разглобяваме тези механизми. Това се прави, ако са попаднали някои боклуци, които не можем да извадим. Накрая е добре да смажем тези части, за да работят по-добре за в бъдеще. Също така е добре да поглеждаме и ръкохватката на макарата.
Може би сте забелязали, че като се зацапа и почнете да обирате влакното, се получава едно много гадно скърцане. В такъв случай извадете ръкохватката, почистете я и я смажете. Възможността да попадне мръсотия при механизмите и предавките на макарата е малка. За да ги предпазим, е добре от време на време да проверяваме дали болтчетата на капака са добре затегнати. Добре е да използваме смазки, предназначени специално за макари. Те са два вида: едната е фино масло, а другата е специална грес за зъбните колела и по-сложните механизми и е зелена на цвят. Например, ако решите, че зимата ще се отдате на лова, може да използвате тази грес, за да смажете зъбните предавки, червяка и т.н. Но не се захващайте, ако нямате поне малко опит с макарата и не знаете как да я сглобите обратно. Грижите за макарата й гарантират дълъг живот и устойчивост.

Лазар Грамов полага редовни грижи за макарата

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ