19 Ноември 2018понеделник06:08 ч.

Бой по съда

/ брой: 136

автор:Ина Михайлова

visibility 1017

След като преди два дни Цветан Цветанов даде срок на прокуратурата за внасяне на обвинителни актове на "октоподи" и "нагли", вчера вътрешният министър отново се опита да "вземе мерките" на съда. Съдебната ни система не кореспондира със стандартите на ЕС, каза Ц.Ц.. Вярно е, че разочарованието от мудността на третата власт е сред причините за песимизма в обществото и упреците от Брюксел. Да не забравяме обаче, че размахването на пръст от Европа е в отговор на онова, което държавата - в лицето на представляващите институциите й, докладва като резултат. Не може току-така да се казва, че съдът не става за нищо и за пореден път върху магистратите да се излива порция упреци.
Всъщност нека си припомним. Прогнозите, че делото срещу Маргините ще завърши с фиаско, не са от тези дни, а от показното задържане на братята. И причината е именно в семплите доказателства, събрани в хода на досъдебното производство. Може и да не е "реформирана" съдебната система, но кой друг, ако не Цветан Цветанов и сие, имат възможност да я реформират? И то точно сега. Като начало да започнат например с това, че според Наказателния кодекс подготовката за убийство се наказва с... глоба от 1000 лв. Кой, ако не вътрешният министър, е в състояние именно сега да осигури непоклатими доказателства за съда за арестуваните в рейтинговите полицейски акции? Май обаче и на отличник като Ц.Ц. му е трудничко. От задържаните досега в атрактивни операции близо 250 души над 4/5 са на свобода.
Като по терлици МВР-шефът направи опит да се измъкне и от казуса "Николай Цонев". Имало доказателства, те щели да се представят на съда, но всъщност не било важно какво става със знаковите фигури и преписки. По-важно било да се обърне внимание на конвенционалната престъпност - кой тараши вилите и къщите на хората. И едното, и другото е важно, господин министър. Не върви лаици да дават акъл на професионалист. Какво ли ще каже премиерът за тези ваши думи? Ние може да ви споделим онова, което хората вече говорят в трамваите и което със сигурност е достигнало ушите Бойкови: "Пет години чакаме да ги осъдят, а сега правителството на Борисов ги пусна на свобода!" Не звучи рейтингово, нали?
Сега ще докладвате на Брюксел, че правителството на Тройната коалиция е поставило такива хора в съдебната власт, че нито един престъпник не може с пръст да бъде докоснат. Че ви е заложило мини, които няма как да обезвредите. Че единственият начин е смяна на системата, правилата и най-вече - на хората. Това е скритата ви цел. И като че ли единствено съдебната система остана "нереформирана". Затова всъщност започналата "мобилна" атака "ала Красьо Черния" вече е трансформирана в безпрекословното "Бой по съда!".

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224