26 Март 2019вторник23:24 ч.

Бой по съда

/ брой: 136

автор:Ина Михайлова

visibility 1412

След като преди два дни Цветан Цветанов даде срок на прокуратурата за внасяне на обвинителни актове на "октоподи" и "нагли", вчера вътрешният министър отново се опита да "вземе мерките" на съда. Съдебната ни система не кореспондира със стандартите на ЕС, каза Ц.Ц.. Вярно е, че разочарованието от мудността на третата власт е сред причините за песимизма в обществото и упреците от Брюксел. Да не забравяме обаче, че размахването на пръст от Европа е в отговор на онова, което държавата - в лицето на представляващите институциите й, докладва като резултат. Не може току-така да се казва, че съдът не става за нищо и за пореден път върху магистратите да се излива порция упреци.
Всъщност нека си припомним. Прогнозите, че делото срещу Маргините ще завърши с фиаско, не са от тези дни, а от показното задържане на братята. И причината е именно в семплите доказателства, събрани в хода на досъдебното производство. Може и да не е "реформирана" съдебната система, но кой друг, ако не Цветан Цветанов и сие, имат възможност да я реформират? И то точно сега. Като начало да започнат например с това, че според Наказателния кодекс подготовката за убийство се наказва с... глоба от 1000 лв. Кой, ако не вътрешният министър, е в състояние именно сега да осигури непоклатими доказателства за съда за арестуваните в рейтинговите полицейски акции? Май обаче и на отличник като Ц.Ц. му е трудничко. От задържаните досега в атрактивни операции близо 250 души над 4/5 са на свобода.
Като по терлици МВР-шефът направи опит да се измъкне и от казуса "Николай Цонев". Имало доказателства, те щели да се представят на съда, но всъщност не било важно какво става със знаковите фигури и преписки. По-важно било да се обърне внимание на конвенционалната престъпност - кой тараши вилите и къщите на хората. И едното, и другото е важно, господин министър. Не върви лаици да дават акъл на професионалист. Какво ли ще каже премиерът за тези ваши думи? Ние може да ви споделим онова, което хората вече говорят в трамваите и което със сигурност е достигнало ушите Бойкови: "Пет години чакаме да ги осъдят, а сега правителството на Борисов ги пусна на свобода!" Не звучи рейтингово, нали?
Сега ще докладвате на Брюксел, че правителството на Тройната коалиция е поставило такива хора в съдебната власт, че нито един престъпник не може с пръст да бъде докоснат. Че ви е заложило мини, които няма как да обезвредите. Че единственият начин е смяна на системата, правилата и най-вече - на хората. Това е скритата ви цел. И като че ли единствено съдебната система остана "нереформирана". Затова всъщност започналата "мобилна" атака "ала Красьо Черния" вече е трансформирана в безпрекословното "Бой по съда!".

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59