19 Май 2021сряда06:36 ч.

Когато "чистачите" отказват да работят

За 8-и път отбелязваме Световния бъбречен ден

/ брой: 57

автор:Аида Паникян

visibility 5336

Всеки ден трима българи разбират, че трябва да започнат хемодиализа!
Всеки ден над 30 българи умират преждевременно от сърдечно-съдови усложнения на хронични бъбречни заболявания!
Според проучване на Българската бъбречна асоциация почти половин милион българи имат намалена бъбречна функция!


Макар само по около 300 г да тежат, бъбреците са жизнено важен орган, част от чиято работа е да филтрира кръвта и да отделя токсичните вещества, излъчени при обмяната на веществата, под формата на урина. Друга насока, в която бъбреците работят, е подпомагане на контрола на кръвното налягане,  продукцията на червени кръвни телца, химическия баланс на човешкия организъм, както и запазване на здравето на костите. Когато бъбреците са увредени от някакво заболяване, не могат да изпълняват добре тази своя функция и това води до болестно състояние, наречено бъбречна недостатъчност. В зависимост от това, дали бъбречната недостатъчност е резултат на остро, бързо развиващо се бъбречно заболяване, или е последица на бавно и дълго протичащо увреждане, различаваме остра и хронична бъбречна недостатъчност.
Болестите на бъбреците заемат второ място (след травматизма) между причините за умиранията под 40-годишна възраст, сочат данни на СЗО.
Ранното откриване на хроничните бъбречни заболявания осигурява навременното им лечение, въпреки че борбата с тях е трудна. Те обикновено се проявяват през най-активната възраст на човека (от 25-45 г.), имат продължително, неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубена работоспособност. От друга страна, често са безсимптомни. Важността и социалната значимост на бъбречните заболявания е причина от 2006 г. втория четвъртък на март да се отбелязва Световният бъбречен ден. Инициативата е на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести, а целта й е да се обърне внимание на опасността от бъбречните заболявания, важността от ранното им диагностициране, както и за повишаване на информираността на обществото.
Тази година на 14 март се отбелязва за осми път и е посветен на острите бъбречни увреждания.
Едно от тях е острата бъбречна недостатъчност. Често тя се проявява с внезапно рязко снижаване на диурезата под 300 мл. Това е тежко, драматично състояние, при което бъбреците внезапно преустановяват образуването на урина. Това се случва при различни заболявания и наранявания - тежки остри бъбречни заболявания, големи кръвозагуби, тежки наранявания с шок, обезводняване (неспирни повръщания и диарии), тежки инфекции и др. Поради спрялото отделяне на урина организмът се отравя от неизлъчените токсични вещества и бързо (в разстояние на 4-5 дни) развива уремия. Болният започва да повръща, не се храни и ако не се вземат енергични мерки, след 8-10 дни може да настъпи смъртен изход. Напредъкът на медицинската наука даде възможност при тези болни да се приложи лечение с изкуствен бъбрек и да се поддържа животът, докато заболелите бъбреци отново започнат да отделят урина. Това става най-често след 15-30 дни.
За предпазване от остра бъбречна недостатъчност се вземат мерки за намаляване на травмите (особено тези през време на война), за предотвратяване на инфекциите (специално криминалните аборти), отравянията и тежките остри заболявания на бъбреците.
Болните с остра бъбречна недостатъчност са обект на лечение в специализирани лечебни заведения с условия за провеждане на интензивни грижи (хемодиализа, перитонеална диализа) и стриктен контрол на показателите на водно-електролитното и алкално-киселинното равновесие.


1 - Бъбречна пирамида, 2 - Междулобуларна артерия, 3 - Бъбречна артерия, 4 - Бъбречна вена, 5 - Хилус, 6 - Бъбречно легенче, 7 - Пикочопровод, 8 - Малка чашка, 9 - Бъбречна капсула, 10 - Долна бъбречна капсула, 11 - Горна бъбречна капсула, 12 - Междулобуларна вена, 13 - Нефрон, 14 - Малка чашка, 15 - Голяма чашка, 16 - Бъбречна папила, 17 - Бъбречен стълб


Любопитни факти

Бъбрекът е чифтен орган, разположен по задната коремна стена зад перитонеума на нивото на XII (дванадесети) гръден до II (втори) поясен прешлен. С горната си част бъбреците се допират до диафрагмата. Всеки бъбрек има бобовидна форма, тъмночервен цвят, дължина около 12 см, ширина 6 см и дебелина 3 см. Левият бъбрек обикновено е по-дълъг и по-тесен. Теглото на двата бъбрека е около 300 г. По правило десният бъбрек е разположен няколко сантиметра по-надолу от левия поради близостта с черния дроб. Тази разлика е в порядъка на 2 до 3 см, но при различните индивиди може да има съществени разлики.


НЗОК плаща за...

Клинични пътеки за бъблечни заболявания

- Бъбречна недостатъчност
КП №83, КП №66, КП №67, КП №68, КП №69

- Възпаление на бъбреците
КП №83, КП №61

- Камъни в бъбреците
КП №83, КП №74, КП №75, КП №76

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ