14 Юни 2021понеделник08:58 ч.

Бузлуджа 2012

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е символ и идея

Монументът на историческия връх може да стане Пантеон на великите българи, казва "бащата" на дома-паметник

/ брой: 174

автор:Ина Михайлова

visibility 5482

Арх. ГЕОРГИ СТОИЛОВ е роден през 1929 г. Завършва Московския архитектурен институт, след това специализира в Париж. Бил е кмет на София (1967-1971), министър на архитектурата и градоустройството (1971-1973). Председател на Международния съюз на архитектите (1985-1987). Почетен гражданин на София (2004), почетен член на Руската художествена академия (1995). Президент на Международната архитектурна академия. По негов проект са построени сградата на БНР и паметникът на Бузлуджа.

Цитати
"Това място е свещено, трябва да се пази от всякакви попълзновения"
"Паметникът нека е туристически обект, но в никакъв случай търговски, комерсиален"


- Наричат ви "бащата на Бузлуджа". Откога датира "връзката" ви с това място и с паметника на върха?
- "Връзката" ни започна десетина години преди началото на строителството. Беше обявен конкурс за три паметника - на Хаджи Димитър, на основателите на организираното социалистическо движение в България и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Бузлуджа беше четвъртият монумент, като идеята беше петолъчната звезда да грейне на върха. Участвах в конкурса за Бузлуджа. Получих първа премия.
Първоначалният проект беше различен от това, което построихме по-късно. Идеята тогава представляваше кръг, поставен на шест опори, в центъра имаше пилон и отгоре - петолъчна звезда.
Другите три паметника бяха построени, а изграждането на монумента се отложи. След известно време, може би десетина години след този конкурс, се обадиха от Окръжния комитет на БКП в Стара Загора с призива да строим Бузлуджа. Да, но проектът вече беше "поостарял", трябваше да се пооправи. Времето беше друго. Тогава се роди настоящият вариант. В началото идеята предвиждаше пилонът да е в самата чиния, но след това го изнесох отвън поради конструктивни и естетически съображения - трябваше всяка форма да е изчистена. На "мода" бяха летящите чинии, космическите тела - все за тях се говореше. Може би това се е отразило и на проекта.
- Как продължи историята на проекта?
- Направих един монтаж, макет, и го занесох на Тодор Живков. Той ме попита какво е това. Казах му, че е Бузлуджа. А той рече: "Давайте да го строим!" Подготвихме работни чертежи, планове за цялата инфраструктура и се определи строител. Поръчаха го на Строителни войски, изпълнителите бяха момчета от Старозагорската дивизия.
Напрежението беше огромно. Условията в Балкана са изключително тежки, дори през лятото има дни, в които вятърът е много силен, горещини, да не говоря за зимата. Почти 6 месеца в годината не може да се работи. Всичко вървеше по план, а строителството отне 3-4 години.
Монументът се състои от две тела. Пилонът е с височина 70 м и на него е изрязана петолъчната звезда. Кръглото тяло е с диаметър 60 м, което е уникално като размер, римският Пантеон е 40 м. Вътре в центъра има таван, а по края - коридор, по чиито стени можеше да се рисува. От вътрешната страна беше изрисувана историята на партията - имаше портрети на Маркс, Енгелс, Ленин, Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков, а около тях - моменти от борбите на партията. Външният кръг включваше около 20-ина композиции от цветна мозайка - епизоди от историята на България, от борбата за национално освобождение и пр. В центъра, на купола, бе поставен сърп и чук, а наоколо - кръгове, които създаваха усещане за бекрайност. На входа имаше две скулптори - на Партията и на България, бе изписан и текстът на Интернационала. Целият комплекс бе открит много тържествено през 1981 г.
Конструктивно композицията е много специална, защото представлява гигантски купол, който се подпира само на три точки. Това е шедьовър от гледна точка на конструкцията. Целият комплекс е много стабилен - и от противоземетръсна гледна точка, и като устойчивост на силните ветрове и температурните амплитуди.
- Колко струваше изграждането и откъде дойдоха парите?
- Предложих идеята парите за изграждането на комплекса да се съберат от хората, да не плаща нито партията, нито държавата. Организира се специална акция, пуснаха се марки, които се продаваха. Събраха се 16 млн. лв. За строителството на паметника се изразходваха 14 млн. лв., включително и за околната среда. Останалите 2 млн. лв. бяха дадени за детски градини.
- Нали сте чувал версията, че на Бузлуджа имало таен военен обект?
- (Смее се.) Да, чувал съм. Паметникът е чиста идея. Символизира идея. Тази идея се съдържа и в посланието за идните поколения, в капсулата, която е бетонирана в паметника.
- Там ли е капсулата все още?
- Знам ли?! Може да са я унищожили и нея... Аз я писах...
- Вие?
- Съчиних текста, а после калиграф го изписа. Написаното съдържа историята на това място. Стара планина, Балкана - това е България. Не случайно на това място, където са се водили епични битки за свободата на България, където руските воини освободители са пролели кръвта си, където е стъпвал Хаджи Димитър и още хиляди достойни българи, Дядото заедно със свои съмишленици постави основите на Партията. Това място е свещено, трябва да се пази от всякакви попълзновения. В посланието е написано как е съграден паметникът и че това е направено със средства от всички българи.
- Виждали ли сте скоро своята "рожба"?
- Виждах го м.г. Бях ужасен! Домът вътре е абсолютно похабен, разбит! Всички мозайки са ликвидирани - и от вътрешния, и от външния кръг. Настилките, които бяха от бял мрамор, са изкъртени. Някой дори е написал на входа "Forget your past" (Забравете вашето минало). Не знам кои шпицкоманди са вършали там, но явно след промените всичко е опустошено. Куполът е пробит, тече вода, сняг вали... Стореното е срам за България! Какво да направя?
- Но това е национално богатство, паметникът е част от нашата история, той е на държавата... А държавата нехае...
- Разбира се, че е на държавата! И има неща, които трябва да се направят спешно - да се запушат дупките на тавана. Покривът трябва да се възстанови незабавно, защото 20 години тече. Паметникът е стабилен, сериозно построен, но нищо не е вечно... Иначе чувам разни идеи за бъдещето му...
- Потърсиха ли ви, за да ви попитат като автор на проекта как виждате неговото бъдеще?
- Преди дни идваха депутати от Коалиция за България, разговаряхме... Те смятат, че най-вероятно БСП ще го получи от държавата, за да го стопанисва. Но ще са необходими поне 8-10 млн. лв., за да се възстанови. И тук има два главни проблема. Първият е да се уточни тематиката на този обект. Той вече не може да бъде дом на БКП (БСП), защото времената са други...
- Как виждате бъдещето на паметника?
- Мисля, че трябва да стане национален Пантеон на великите българи - Пантеон "България". И без това всичко е похабено, затова може цялата украса да се промени. Вътрешният кръг да бъде за великите българи - Кубрат, Аспарух, Крум, Симеон, Борис, Иван Асен, Асен и Петър, Калоян, Иван Асен II, Патриарх Евтимий, Самуил, отец Паисий, Раковски, Левски, Каравелов, Ботев, Димитър Благоев, Иван Вазов и др. Това са национални светини, които трябва да бъдат поставени в този Пантеон. Дори звездата на пилона би могла да се замени с лъв. Споделих идеите си с депутати от БСП, те казаха, че ще помислят.
В медиите видях, че на пленум на социалистическата партия се е обсъждала съдбата на паметника на Бузлуджа. Чета какво е написано - имало варианти за развитие на туристически и ресторантьорски бизнес, можело да се потърси съдействие от мобилен оператор и обсерваторията за изследвания на Космоса и пр. Щели да бъдат необходими близо 15 млн. лв. за възстановяване. Смятам, че това е прекалено много. Пише още, че НС на БСП се обединил около идеята паметникът да се нарича Панорама и да отразява социалистическите и национално-освободителните борби в страната. Защо само национално-освободителните, защо да пренебрегваме останалите велики българи, които са направили толкова много, за да я има тази държава на тази земя? Добре трябва да се премисли всичко, в т.ч. и наименованието, защото имаме Панорама в Плевен.
Трябва да се учим от руснаците - преди го правехме, трябва и сега да го правим. Какво направиха те с Кремъл? Ленин остана в Мавзолея, стената стои. Те запазиха миналото и историята, от които нито една държава и народ не трябва да се отказва. Не може да бъде ликвидирана или изтрита от паметта Октомврийската революция, която е историческо събитие, преобърнало света. Трябва добре да се премисли - да се направи "микс" между историята и настоящето, между миналото и бъдещето. Прогресивните течения не могат да се изхвърлят. БСП да премисли всичко и да вземе решение. Трябва, разбира се, да ме питат за моето мнение, защото аз съм авторът и би трябвало да извърша тази реконструкция.
Паметникът на Бузлуджа не може да е кафене, сладкарница, дневен бар или кръчма. Дума да не става! Това е чист монумент, създаден като символ и трябва да остане такъв! Паметникът нека е туристически обект, но в никакъв случай търговски, комерсиален!
- Кой и как трябва да финансира запазването на този паметник на България?
- Ако се изясни идейното съдържание на обекта, ще се реши и въпросът с финансирането. И държавата трябва да има своята роля и място, тя трябва да даде средства за възстановяване на паметника, за изграждане на подобен Пантеон на великите българи. Би могло да се създаде обществен съвет с участието на представители на различни партии, институции, граждански организации, за да се работи по идеята за финансиране и възстановяване на паметника. Би могло да се организира дарителска кампания, макар че сега нещата са по-различни. Преди бяхме по-бедни, но по-щедри. Сега всеки се стиска. Лакомниците трупат милиони, но не дават, още по-малко за национални каузи.

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ