23 Септември 2019понеделник18:53 ч.

Метамизол содиум - ползи и вреди

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 11145

Когато през 1920 г. е синтезиран метамизол содиумът от германския химик Лудвиг Кнор, изпитванията показали, че веществото потиска центровете на болката и облекчава страданията на пациентите. Така под различни търговски наименования (у най-известното е аналгин) метамизолът живее на фармацевтичния пазар вече 92 години. Това е аналгетично средство от групата на неопиатите и едновременно с това има температуропонижаващо действие. Редица проучвания показват, че действието му, както и на останалите болкоуспокояващи препарати, е симптоматично, а не лекува. Затова независимо дали се приема за глава, зъб или корем, на практика само се отлага във времето или се замаскират проблемите, защото причината за повторната поява на болката продължава да съществува и по-късно тя се появява с по-голяма сила. Например ако главоболието е предизвикано от повишено кръвно налягане, аналгинът не помага, а големи дози от него дори вредят. Някои сравняват "лечението" с метамизол содиум със средновековната практика да бъде убиван вестоносецът на лошата вест, но това не прави вестта по-добра.
Като всяко лекарство аналгинът има много странични ефекти.
Най-коварният страничен ефект на аналгина е намаляването на производството на бели кръвни телца - пазачите на организма от вируси и бактерии, твърдят учени. Според други проучвания приемът на аналгин пряко повлиява на дейността на костния мозък и оказва възпиращ ефект върху интензивността, с която се образуват новите кръвни клетки.
Според изследване, проведено от американски учени, всекидневният прием на 5 таблетки аналгин само за период от един месец изменя драстично състава на кръвта. Това от своя страна оказва неблагоприятно въздействие на всички органи и системи в човешкото тяло.
Други проучвания показват, че той е и най-честата причина за алергия към лекарствата. От нея може да се стигне до анафилактичен шок. По тези причини лекарството е забранено от 1974 до 1995 г. в Швеция, а през 1999 г. забраната е възстановена. В САЩ препаратът е забранен от 1977 г., а след това и във Великобритания, Австралия, Япония, част от Европейския съюз и в още близо 30 държави по света. В Аржентина, Германия, Унгария, Португалия, Италия и Испания се продава само с рецепта.
Заради твърдението, че лекарството понижава броя на левкоцитите в кръвта под 500, неотдавна бяха представени резултати от мащабно проучване, обхванало 22 млн. души. Оказва се, че има страни, като Германия, Испания, Италия, където рискът това да се случи е по-висок - 18 на 10 000 души, но в България, Унгария и Полша рискът е по-нисък - едва 1,4 на 10 хил. В Германия например има записани 6 пъти повече алергии от аналгин, отколкото у нас.
Световната здравна организация отдавна е направила своите категорични препоръки по отношение на аналгина: неговото използване трябва да бъде максимално ограничено.
В Албания лекарството се продава под името аналгина, в Аржентина, Италия, Венецуела и Бразилия - новалгина, в Китай - аннайджин и пр.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ