18 Февруари 2020вторник06:10 ч.

Метамизол содиум - ползи и вреди

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 12570

Когато през 1920 г. е синтезиран метамизол содиумът от германския химик Лудвиг Кнор, изпитванията показали, че веществото потиска центровете на болката и облекчава страданията на пациентите. Така под различни търговски наименования (у най-известното е аналгин) метамизолът живее на фармацевтичния пазар вече 92 години. Това е аналгетично средство от групата на неопиатите и едновременно с това има температуропонижаващо действие. Редица проучвания показват, че действието му, както и на останалите болкоуспокояващи препарати, е симптоматично, а не лекува. Затова независимо дали се приема за глава, зъб или корем, на практика само се отлага във времето или се замаскират проблемите, защото причината за повторната поява на болката продължава да съществува и по-късно тя се появява с по-голяма сила. Например ако главоболието е предизвикано от повишено кръвно налягане, аналгинът не помага, а големи дози от него дори вредят. Някои сравняват "лечението" с метамизол содиум със средновековната практика да бъде убиван вестоносецът на лошата вест, но това не прави вестта по-добра.
Като всяко лекарство аналгинът има много странични ефекти.
Най-коварният страничен ефект на аналгина е намаляването на производството на бели кръвни телца - пазачите на организма от вируси и бактерии, твърдят учени. Според други проучвания приемът на аналгин пряко повлиява на дейността на костния мозък и оказва възпиращ ефект върху интензивността, с която се образуват новите кръвни клетки.
Според изследване, проведено от американски учени, всекидневният прием на 5 таблетки аналгин само за период от един месец изменя драстично състава на кръвта. Това от своя страна оказва неблагоприятно въздействие на всички органи и системи в човешкото тяло.
Други проучвания показват, че той е и най-честата причина за алергия към лекарствата. От нея може да се стигне до анафилактичен шок. По тези причини лекарството е забранено от 1974 до 1995 г. в Швеция, а през 1999 г. забраната е възстановена. В САЩ препаратът е забранен от 1977 г., а след това и във Великобритания, Австралия, Япония, част от Европейския съюз и в още близо 30 държави по света. В Аржентина, Германия, Унгария, Португалия, Италия и Испания се продава само с рецепта.
Заради твърдението, че лекарството понижава броя на левкоцитите в кръвта под 500, неотдавна бяха представени резултати от мащабно проучване, обхванало 22 млн. души. Оказва се, че има страни, като Германия, Испания, Италия, където рискът това да се случи е по-висок - 18 на 10 000 души, но в България, Унгария и Полша рискът е по-нисък - едва 1,4 на 10 хил. В Германия например има записани 6 пъти повече алергии от аналгин, отколкото у нас.
Световната здравна организация отдавна е направила своите категорични препоръки по отношение на аналгина: неговото използване трябва да бъде максимално ограничено.
В Албания лекарството се продава под името аналгина, в Аржентина, Италия, Венецуела и Бразилия - новалгина, в Китай - аннайджин и пр.

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ