30 Септември 2020сряда12:14 ч.

Бизнесът и синдикатите срещу работните квоти за хора с увреждания

автор:Дума

visibility 3

Работодатели и синдикати не подкрепят новия Закон за хората с увреждания заради включените в него квоти за хора с увреждания. Това стана ясно от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени текстовете от законопроекта.
Въпросът с квотите стана причина за поредна размяна на остри реплики между вицепремиера Валери Симеонов и обмудсмана Мая Манолова. Общественият защитник се опита да убеди представителите на бизнеса, че в закона да предвидени алтернативи за назначаването на хора с удрежданиа и че държавата ще отпуска средства за адаптирането на въпросните служители. Симеонов обаче я нападна с обвинение, че се опитва да манипулира работодателите и да им казва какво е полезно за тях. Вицепремиерът не за първи път реагира остро на изказвания на Манолова. Припомняме, че на предишно заседание на тристранката той буквално изгони омбудсмана с обяснението, че тя не е поканена на разговора.
Според Симеонов работодателите са открили "редица сериозни пропуски" в текстовете. Законът пък бил писан под натиск и "заченат в грях". /Снимка БГНЕС/
Самата Мая Манолова смята, че законопроектът не е съвършен, но категорично е стъпка напред в решаването на част от проблемите на хората с уврежданията.
С критики срещу закона излезе и председателят на АИКБ Васил Велев. Той имал забележки по девет пункта, но посочи само два от тях - телковите решения, които били пропити от корупция и "грешното" формулиране на социалното приобщаване на хората с увреждания.
Очаквано от АИКБ са против квотите за наемане на лица с увреждания. Защото, според тях, това не е пътят за решаване на проблема.
Българската стопанска камара също се обяви против законопроекта поради три причини. Те не се удовлетворени от структурата на органите, посочени в закона. Втората причина е, че от стопанската камара не виждат прилагане на международните актове за хората с увреждания. Последният фактор, който представиха от БСК е, че квотите за хората с увреждания идват в допълнение и ако се изпълни 14% заетост, то 7 човека от 50 души ще бъдат с увреждания.
Подобно е мнението и на лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му квотите не биха довели до нищо добро. Според него законопроектът е писан в "среда на истерии, съмнителна компетентност и борба за пари".
Припомняме, че законопроектът предвижда предприятия с 50 до 99 работници да назначават двама души с увреждания, а тези с над 100 заети работни места да запълват 2% от състава с хора с увреждания. При незапълнена квота се предвижда глоба до 30% от минималната работна заплата.
На различно мнение бе експертът от другия синдикат КНСБ Асия Гонева. Тя обясни, че синдикатът подкрепя законопроекта и че предприятията трябва да имат отговорност към хората с увреждания. Те не са част от друго общество, а са част от нашето, подчерта Гонева. Експертът на КНСБ уточни, че от синдиката ще внесат своя позиция по законопроекта на 28 октомври.
Представителите от Българко търговско промишлената палата негодуват, че държавата прехвърля социалните функции върху работодателите. От организацията настояха държавата да уточни какви стимули са предвидени за работодателите, за да изпълнят въпросните квоти.


 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 382

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 199

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 215

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 185

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ