23 Октомври 2019сряда04:43 ч.

Бизнесът и синдикатите срещу работните квоти за хора с увреждания

автор:Дума

visibility 267

Работодатели и синдикати не подкрепят новия Закон за хората с увреждания заради включените в него квоти за хора с увреждания. Това стана ясно от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени текстовете от законопроекта.
Въпросът с квотите стана причина за поредна размяна на остри реплики между вицепремиера Валери Симеонов и обмудсмана Мая Манолова. Общественият защитник се опита да убеди представителите на бизнеса, че в закона да предвидени алтернативи за назначаването на хора с удрежданиа и че държавата ще отпуска средства за адаптирането на въпросните служители. Симеонов обаче я нападна с обвинение, че се опитва да манипулира работодателите и да им казва какво е полезно за тях. Вицепремиерът не за първи път реагира остро на изказвания на Манолова. Припомняме, че на предишно заседание на тристранката той буквално изгони омбудсмана с обяснението, че тя не е поканена на разговора.
Според Симеонов работодателите са открили "редица сериозни пропуски" в текстовете. Законът пък бил писан под натиск и "заченат в грях". /Снимка БГНЕС/
Самата Мая Манолова смята, че законопроектът не е съвършен, но категорично е стъпка напред в решаването на част от проблемите на хората с уврежданията.
С критики срещу закона излезе и председателят на АИКБ Васил Велев. Той имал забележки по девет пункта, но посочи само два от тях - телковите решения, които били пропити от корупция и "грешното" формулиране на социалното приобщаване на хората с увреждания.
Очаквано от АИКБ са против квотите за наемане на лица с увреждания. Защото, според тях, това не е пътят за решаване на проблема.
Българската стопанска камара също се обяви против законопроекта поради три причини. Те не се удовлетворени от структурата на органите, посочени в закона. Втората причина е, че от стопанската камара не виждат прилагане на международните актове за хората с увреждания. Последният фактор, който представиха от БСК е, че квотите за хората с увреждания идват в допълнение и ако се изпълни 14% заетост, то 7 човека от 50 души ще бъдат с увреждания.
Подобно е мнението и на лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му квотите не биха довели до нищо добро. Според него законопроектът е писан в "среда на истерии, съмнителна компетентност и борба за пари".
Припомняме, че законопроектът предвижда предприятия с 50 до 99 работници да назначават двама души с увреждания, а тези с над 100 заети работни места да запълват 2% от състава с хора с увреждания. При незапълнена квота се предвижда глоба до 30% от минималната работна заплата.
На различно мнение бе експертът от другия синдикат КНСБ Асия Гонева. Тя обясни, че синдикатът подкрепя законопроекта и че предприятията трябва да имат отговорност към хората с увреждания. Те не са част от друго общество, а са част от нашето, подчерта Гонева. Експертът на КНСБ уточни, че от синдиката ще внесат своя позиция по законопроекта на 28 октомври.
Представителите от Българко търговско промишлената палата негодуват, че държавата прехвърля социалните функции върху работодателите. От организацията настояха държавата да уточни какви стимули са предвидени за работодателите, за да изпълнят въпросните квоти.


 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ