26 Март 2019вторник23:22 ч.

Арест на разследващи журналисти в Радомир, скандалът стигна до Румъния

автор:Дума

visibility 924

Двама журналисти, единият от които румънски гражданин, са задържани в Радомир по време на разследване. Случаят разбуни духовете, доведе до размяна на обвинения между МВР и сайта "Бивол", който прави разследването. Стигна се и до международна намеса от страна на румънското посолство в София.
Случката е станала през нощта срещу петък, когато за няколко часа са били задържани двама журналисти и един адвокат. Става дума за репортера от "Бивол" Димитър Стоянов колегата му Атила Биро от румънско електронно списание. Двамата били в Радомир в опит да продължат разследване за корупционна афера, свързана със строителната фирма "Джи Пи Груп". Журналистите имали информация, че в офиса на фирмата се горят документи, свързани с корупционни действия.
Неясно защо Стоянов и Биро са арестувани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир. Преди това самите журналисти подават сигнал в полицията за неправомерни действия от страна на фирмата, която разследват.
Според информация на "Бивол", самото издание е подало сигнал, че журналиситте проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма.
От електроното издание твърдят, че разполагат с документи за десетки проекти за стотици милиони левове, спечели чрез подкупи. От "Бивол" получили информация, че от софийския офис на фирмата се изнасят документи, които се унищожават тайно. Двамата репортери решили сами да проследят ситуацията, защото, според тях, нямало реакция от страна на полицията.
Версията на МВР е друга: "Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени, гласи версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
От МВР твърдят, че журналистите не са били арестувани, а са отведени в районното, за да бъде установена самоличността им.
Реакция на случката имаше и от българския офис на Асоциацията на европейските журналисти. Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", съобщиха от журналистическата организация.
След няколко часа престой в районното тримата са освободени, след намесата на румънското посолство в София.
Като нарушение на човешки права определи случая омбудсманът Мая Манолова. Тя настоява за "пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР".
 

Предизборно разсрочват 45 милиона лева дългове

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 59

ГЕРБ превзе тотално Комисията за финансов надзор

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 59

Борчлии теглят нови кредити, за да покрият старите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 59

АПИ обяви търг за строителен надзор за 134 км от "Хемус"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 59

Планета за еднократна употреба

visibility 54

/ брой: 59

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 59