18 Ноември 2018неделя13:13 ч.

Арест на разследващи журналисти в Радомир, скандалът стигна до Румъния

автор:Дума

visibility 697

Двама журналисти, единият от които румънски гражданин, са задържани в Радомир по време на разследване. Случаят разбуни духовете, доведе до размяна на обвинения между МВР и сайта "Бивол", който прави разследването. Стигна се и до международна намеса от страна на румънското посолство в София.
Случката е станала през нощта срещу петък, когато за няколко часа са били задържани двама журналисти и един адвокат. Става дума за репортера от "Бивол" Димитър Стоянов колегата му Атила Биро от румънско електронно списание. Двамата били в Радомир в опит да продължат разследване за корупционна афера, свързана със строителната фирма "Джи Пи Груп". Журналистите имали информация, че в офиса на фирмата се горят документи, свързани с корупционни действия.
Неясно защо Стоянов и Биро са арестувани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир. Преди това самите журналисти подават сигнал в полицията за неправомерни действия от страна на фирмата, която разследват.
Според информация на "Бивол", самото издание е подало сигнал, че журналиситте проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма.
От електроното издание твърдят, че разполагат с документи за десетки проекти за стотици милиони левове, спечели чрез подкупи. От "Бивол" получили информация, че от софийския офис на фирмата се изнасят документи, които се унищожават тайно. Двамата репортери решили сами да проследят ситуацията, защото, според тях, нямало реакция от страна на полицията.
Версията на МВР е друга: "Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени, гласи версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
От МВР твърдят, че журналистите не са били арестувани, а са отведени в районното, за да бъде установена самоличността им.
Реакция на случката имаше и от българския офис на Асоциацията на европейските журналисти. Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", съобщиха от журналистическата организация.
След няколко часа престой в районното тримата са освободени, след намесата на румънското посолство в София.
Като нарушение на човешки права определи случая омбудсманът Мая Манолова. Тя настоява за "пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР".
 

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223