22 Март 2019петък11:36 ч.

От редактора

Червените ескадрони на Смирненски

/ брой: 179

автор:Боян Бойчев

visibility 1004

Навършват се 120 години от рождението на един от най-гениалните, на един от най-слънчевите и бунтовно-лирични български поети - Христо Смирненски. За краткия си житейски и творчески път той ни завещава над 800 лирически и над 100 прозаически произведения, много от които са се превърнали в емблема на българската литература.
Поет, но и хуморист, журналист, публицист. Гениален. Съвременниците му разказват, че за него не е било проблем да напише стихотворение по каквато и да е тема на момента. Често е пишел в кафенетата, облегнал глава на едната си ръка, самоизолирал се от шума, потопил се в поезията.
За мен малцина са българските поети, които притежават такова изящество на стиха, такова виртуозно майсторство, такава богата образност.
Поет, когото днес се опитват да отнесат към забранените поети. Или поне към забравените. Част от творчеството му - революционните стихотворения, посветените на октомврийската революция, са изхвърлени от учебниците по литература. Това, което трябва да знаят учениците за другите му творби, е смекчено с оглед на обществото, в което живеем. За революционните му възгледи се говори като за младежка грешка.
Не! Той е поетът на нашето време и затова толкова много се страхуват от него. 
Нима не виждат бездомните гаврошовци, ровещи по кофите за боклук или избрали да продават дрога, за да се измъкнат от мизерията? Или са заслепени от лъскавите витрини на моловете и луксозните магазини? Или тяхната дрога е от онази, по-скъпата? Нима не виждат пияния от мъка и безпаричие баща, който ругае, нима не го виждат от прозорците на луксозните си дворци? Нима не виждат малката цветарка, когато се забавляват в тузарските си заведения? Нима не виждат уличната жена или тя за тях е също просто забавление? Нима не виждат уличния музикант, който свири в подлеза?
Всъщност го виждат, но светът изглежда различно, погледнат от салона на луксозната лимузина, различно след блясъка на жълтия метал от поредната далавера.

"И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,
безчестник, но... винаги с чест!"


Това е тяхната истина.
А нашата?
"Два свята, единият е излишен!" Техният, лъскав, пропит от алчност, егоизъм, лицемерие, меркантилност и липса на всякакъв морал свят - той е излишният.
И понеже знам, че няма да се откажат от него, защото вече са изкачили стълбата, така гениално описана от Смирненски, и са продали всичко човешко на дявола...
... ни остават единствено "червените ескадрони" и "барикаден пожар върху робския свят".

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56