16 Ноември 2018петък10:43 ч.

От редактора

Червените ескадрони на Смирненски

/ брой: 179

автор:Боян Бойчев

visibility 542

Навършват се 120 години от рождението на един от най-гениалните, на един от най-слънчевите и бунтовно-лирични български поети - Христо Смирненски. За краткия си житейски и творчески път той ни завещава над 800 лирически и над 100 прозаически произведения, много от които са се превърнали в емблема на българската литература.
Поет, но и хуморист, журналист, публицист. Гениален. Съвременниците му разказват, че за него не е било проблем да напише стихотворение по каквато и да е тема на момента. Често е пишел в кафенетата, облегнал глава на едната си ръка, самоизолирал се от шума, потопил се в поезията.
За мен малцина са българските поети, които притежават такова изящество на стиха, такова виртуозно майсторство, такава богата образност.
Поет, когото днес се опитват да отнесат към забранените поети. Или поне към забравените. Част от творчеството му - революционните стихотворения, посветените на октомврийската революция, са изхвърлени от учебниците по литература. Това, което трябва да знаят учениците за другите му творби, е смекчено с оглед на обществото, в което живеем. За революционните му възгледи се говори като за младежка грешка.
Не! Той е поетът на нашето време и затова толкова много се страхуват от него. 
Нима не виждат бездомните гаврошовци, ровещи по кофите за боклук или избрали да продават дрога, за да се измъкнат от мизерията? Или са заслепени от лъскавите витрини на моловете и луксозните магазини? Или тяхната дрога е от онази, по-скъпата? Нима не виждат пияния от мъка и безпаричие баща, който ругае, нима не го виждат от прозорците на луксозните си дворци? Нима не виждат малката цветарка, когато се забавляват в тузарските си заведения? Нима не виждат уличната жена или тя за тях е също просто забавление? Нима не виждат уличния музикант, който свири в подлеза?
Всъщност го виждат, но светът изглежда различно, погледнат от салона на луксозната лимузина, различно след блясъка на жълтия метал от поредната далавера.

"И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,
безчестник, но... винаги с чест!"


Това е тяхната истина.
А нашата?
"Два свята, единият е излишен!" Техният, лъскав, пропит от алчност, егоизъм, лицемерие, меркантилност и липса на всякакъв морал свят - той е излишният.
И понеже знам, че няма да се откажат от него, защото вече са изкачили стълбата, така гениално описана от Смирненски, и са продали всичко човешко на дявола...
... ни остават единствено "червените ескадрони" и "барикаден пожар върху робския свят".

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223