10 Декември 2018понеделник14:02 ч.

От редактора

Новият Девети септември

/ брой: 174

автор:Боян Бойчев

visibility 788

Хубаво е, че тази година 9 септември се пада в неработен ден. Така ще мога спокойно да отбележа "забранения" празник, да извървя пътя до Паметника на Съветската армия и до Братската могила, за да положа своите цветя на признателност. 
А в мен изплуват цветя от спомени. Разтварям албума и виждам снимката, на която сме с дядо, празнично облечени, пред Братската могила. Аз съм малък, но гордо стоя до него - партизанския командир.
Дядо ми, честен до болка човек, остана до края на живота си верен на комунистическите идеали. Често ми разказваше за партизанското си минало, за годините в нелегалност.
Нямало фашизъм ли? Фашизъм си беше. Цар Борис и правителството - първи приятели на Хитлер. Ами инквизициите? В полицейския участък притискали главата на дядо с менгеме, докато черепът започнел да пука по шевовете, забивали горящи клечки под ноктите, биели го с гумен бич... 
После като партизанин - престрелките с жандармерията, гладът. Героична съпротива, която днес всячески се опитват да омаловажат, а партизаните да изкарат престъпници. В отряда повечето бяха интелигентни момчета, студенти, си спомняше. Една част от тях не бяха комунисти, а просто антифашисти. Да, нападахме мандри, но когато знаехме, че продукцията им отива за фронта, за хитлеристките войници. Пишеше на немски "kase" (кашкавал). Малко оставяхме за себе си, повечето раздавахме на бедните. 
Възторжено посрещнахме Червената армия. След 9 септември близките на загиналите в съпротивата искаха саморазправа с фашистите, ние настоявахме за съд, разказваше той. Да, за Народен съд - същия, който днес се опитват да изкарат незаконен, макар подобни процеси да е имало навсякъде в освободената от фашистите Европа.
Дядо ми живя скромно, не се интересуваше от материални придобивки, не ламтеше за постове. Работеше денонощно, лишаваше семейството от себе си в името на другите. В името на идеала, в който вярваше. Винаги готов да помогне, да услужи, но безкомпромисен към лъжата, към кражбата, към неправдата.
Разбира се, тежко посрещна промените. Деца, деца, вие не сте живели при капитализма, не знаете какво зло е, отекват думите на дядо.
Е, разбрахме го! Огромно социално неравенство и контрасти, алчност и егоизъм, бедност и масово опростачване, робски труд, разпродадена държава. И към всичко това - пълзящ възраждащ се фашизъм.
Оставям своите цветя на паметника. И вярвам, копнежът по свобода, равенство, братство е вечен. Вярвам в новия Девети септември.   

 

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239