10 Декември 2018понеделник18:31 ч.

Транспортната комисия отхвърли предложението за спиране на концесията на летището

автор:Дума

visibility 236

Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. На днешното заседание "за" проекта на левицана гласуваха 8 депутати, 12 бяха „против“, а един се въздържа. Припомняме, че още миналата седмица БСП се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. От левицата са категорични, че няма основание за концесия. Те предупредиха, че това може да доведе до намаляване на инвестициите и повишаване на летищните такси. Социалистите се притесняват, че след концесията ще има съкращения на поне 1000 служители. БСП предупредиха още, че ще обжалват във ВАС отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията на концесията.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски предупреди по време на заседанието на комисията, че концесията крие множество рискове за бъдещето на аеропорта. Летище София няма генерален план. Концесионерът ще си реши къде какво ще има, държавата няма правомощия, обясни Свиленски. Той призова преди да стартира процедурата,  да бъде направен генералният план. Летището в София, за разлика от Варна и Бургас, е с изградена инфраструктура, добави депутатът. То в последните години реализира печалба и увеличава пътниците и товарите. Няма причина по този повод да бъде отдавано на концесия, категоричен бе Свиленски. По думите му ако правителството има позиция по БДЖ, може да подкрепи дружеството. Това няма нищо общо с концесията на летище София, обясни той. Въпросът е какъв е смисълът на отдаването на концесия на летището, попита още народният представител.
По-рано днес ПГ на "БСП за България" внесе в парламента законопроект, с който предприятията, включени в забранителния списък за приватизация, да бъдат забранени и за отдаване на концесия.


 

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239