19 Декември 2018сряда00:22 ч.

Директор в БАН скорострелно се освободи от своя фирма след публикация на ДУМА

Проф. Антоанета Христова след драстично нарушение на Устава на академията прехвърли ЕООД-то си на шефа на "Трейс"

/ брой: 130

автор:Велиана Христова

visibility 1545

На 12 юни т.г. ДУМА публикува разследването "Двама директори в БАН омесват науката с частните си фирми", в което оповести факти за проф. Антоанета Христова и проф. Христомир Брънзов - директори съответно на Института за изследване на населението и човека и на НИМХ, които притежават и управляват частни фирми и НПО-та и използват в дейността им публични ресурси и резултати от институтите. Оказа се, че Христова има фирма "Институт за политика" ЕООД и паралелно - НПО със същото име. Тя публично се хвали, че НПО-то сътрудничи добре с института, т.е. че тя си сътрудничи сама със себе си. Подобна практика противоречи на два закона и категорично на Устава на БАН, който забранява директори на публичните институти да участват в управлението на "търговски дружества и други подобни".
Справка в Търговския регистър показва, че след публикацията Антоанета Христова скорострелно е прехвърлила частната си фирма "Институт за политика" ЕООД на свой съдружник от НПО-то. Според регистъра това е станало на 25 юни т.г., когато Христова е прехвърлила фирмата си на бизнесмена Николай Вълев, шеф на "Трейс Груп". За тази строителна фирма медиите огласиха, че има значително участие в инфраструктурните амбиции на Бойко Борисов, а самият Вълев в друга фирма бил съдружник с Христо Ангелков, съпруг на министъра на  туризма Николина Ангелкова. Вълев заедно с Христова е сред управляващите на НПО-то "Институт за политика". В това НПО, според службата "Апис", промени засега няма. Христова участва в управата и на други НПО-та, едно от които пряко дублира дейността на института, който тя ръководи.
Историята на фирмата "Институт за политика" е също интересна. Тя е учредена като ООД на 8 март 2017 г. със собственици Антоанета Христова и Калина Крумова - бивша депутатка от "Атака", сега съветник на министър Валентин Радев в МВР и докторант в института на БАН, чийто директор е Христова. (В медиите нашумя скандал именно заради Крумова, защото двете с Христова участват и в НПО-то, и в европроект за 378 хил. лв. за психотестове на шофьорите с принципал института на БАН). На 7 ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си от фирмата на Христова, която остава единствен собственик - вече на ЕООД. След новото прехвърляне сега собственик на тази фирма става Николай Вълев.
На 2 юли т.г. Общото събрание на БАН задължи Управителния съвет на академията в срок до един месец да вземе мерки за спазването на Устава на БАН, драстично нарушен от двамата директори. Ръководството на БАН пък бе задължено да нареди проверка за финансовото състояние на НИМХ.
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246