26 Март 2019вторник19:18 ч.

Традиции

Залюляха пъстри "Гергьовски люлки"

700 участници от 4 до 87 години пяха, свириха и танцуваха на петия фолклорен фестивал в гр. Левски

/ брой: 84

автор:Ина Михайлова

visibility 2265

Красота, настроение и радост донесе в град Левски юбилейното пето поред издание на Фолклорния фестивал "Гергьовски люлки". В ранни зори самодейци представиха на жителите и гостите на града възстановка на местната традиция по Гергьовден. С наричане за здраве и берекет започна празникът, а момците залюляха левченки на гергьовските люлки.
Надявам се, че от тази сцена ще тръгнат новите Борис Машалов и Мита Стойчева, че най-малките участници ще запазят и предадат на потомците северняшката фолклорна традиция - с тези думи кметът на община Левски Любка Александрова откри проявата. Първи май е ден на правото на достоен труд и достоен живот, подчерта г-жа Александрова и поздрави всички с Международния ден на труда и на работническата солидарност. От трибуната прозвучаха специални слова и за празника на в. ДУМА. На вас, журналистите от ДУМА, разчитаме да браните правото ни да получаваме достоверна информация и да знаем истината, бъдете здрави и отстоявайте свободната журналистика, отбеляза Любка Александрова.
Близо 700 участници на възраст от 4 до 87 години пяха, свириха и танцуваха на сцената пред общината повече от 10 часа. На площада в Левски си дадоха среща традициите, родолюбието, багрите и талантът. Горещото слънце и рекордните за май температури не уплашиха участниците във фестивала. Нелеката задача да определи най-добрите музиканти, певци и танцьори имаше жури с председател проф. д-р Тодор Киров, декан на Факултета по музикален фолклор и хореография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Заедно с него най-добрите трябваше да отличат Елка Недялкова, Валентин Недялков и Данаил Цолов - преподаватели в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен, на ДУМА беше поверен отговорният зам.-председателски пост в журито.
Грандиозният празник бе открит от най-малките - Фолклорна формация "Иглика" от Детска градина "Локомотив" с художествен ръководител Мариета Аспарухова. Бурните аплодисменти на публиката спечели в първите минути на фестивала най-малкият участник - 4-годишният Теодор Трифонов от Детска градина "Слънце" в гр. Левски. За изпълнението на народната песен "Гайда свири сред село" той получи велосипед като награда от кмета на община Левски. Плакет с пожелания за здраве и дълголетие бе връчен на най-възрастния участник - 87-годишния Геньо Генев, който представи габровски хумор. Дядо Геньо, номиниран два пъти за "Живо човешко съкровище" по линия на ЮНЕСКО, разсмя малки и големи на площада.
В надпреварата участваха десетки състави и индивидуални изпълнители от Северна България. Автентични носии, изворен и обработен фолклор, представени с магични певчески, свирачески и танцувални умения превзеха гр. Левски. В отделна класация журито подреди "професионалистите" от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. Усилията на самодейците да издирят, съхранят и популяризират северняшката фолклорна традиция бяха отличени с 31 златни, 32 сребърни и 28 бронзови медала. Бяха раздадени и 26 поощрителни награди.
Специалната награда на кмета на община Левски Любка Александрова отиде при певческите групи и Детския танцов състав "Гайтанче" при НЧ "Възраждане 1908" в с. Българско Сливово, община Свищов, с художествен ръководител Деян Йорданов. Наградата на журито беше за Фолклорна група "Славей" при НЧ "Мита Стойчева 1900" в с. Обединение, община Полски Тръмбеш, с художествен ръководител Снежана Йорданова, които впечатлиха с китка от песни на народната певица Мита Стойчева. Откритието на "Гергьовски люлки" 2018 е квартет "Славейче" от с. Обединение, чиито звънливи гласове предадоха по невероятен начин богатството на репертоара на Мита Стойчева. Специални награди предоставиха и спонсорите на фестивала.
Тазгодишното издание на "Гергьовски люлки" завърши с концерт на НЧ "Георги Парцалев 1901" в гр. Левски. Местните самодейци този път не участваха в надпреварата, за да дадат възможност и на други певци, танцьори и музиканти да усетят радостта от наградите. Първият от майските празници в общината завърши с хора на площада, в които се включиха малки и големи.
Часът и мястото на срещата за "Гергьовски люлки" 2019 са известни, обявиха под звездното небе домакините от гр. Левски. Подготовката за следващия празник на северняшката песен и традиция вече започна.


Най-малкият участник в "Гергьовски люлки" 2018 г. Теодор Трифонов получи грамота и велосипед от кмета на община Левски Любка Александрова


Елмира Кардашева (7 г.) от НЧ "Надежда 1902" в с. Козар Белене бе отличена със златен медал. Тя впечатли с автентична носия на повече от 120 години


Възстановка на левченски обичай за Гергьовден представиха местни самодейци


Самодейците от НЧ "Георги Парцалев 1901" в гр. Левски изнесоха празничен концерт след фестивалната програма


Снимки АВТОРКАТА

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58