18 Ноември 2018неделя00:33 ч.

От редактора

Осакатената литература

/ брой: 196

автор:Боян Бойчев

visibility 923

Една от причините да стана учител по български език и литература е моят учител в гимназията. Обичахме го. Той преподаваше нестандартно, отнасяше се с презрение към  училищната документация, но за сметка на това ни караше да четем почти цялото творчество на авторите, които изучавахме. И да пишем дълги теми...
Повод да си спомня за него са новите учебни програми, които поетапно влизат в употреба. Именно в тях се крие голямата опасност следващите поколения да излизат от училище не само неграмотни и непознаващи голямата литература, но и с промити мозъци.
Как да обясня на учениците поемата "Септември", след като по история Деветоюнският преврат и Септемврийското въстание не е предвидено да се изучават. Вапцаров и Смирненски в часовете по литература са осакатени и представени само с няколко стихотворения, които по никакъв начин не разкриват многообразието на таланта им, да не говорим за социалните им послания. Нима Вапцаров е само "Писмо", "Вяра" и "История", а Смирненски - "Зимни вечери" и "Приказка за стълбата". А и какво са писали тези двамата, като по това време в България имало само "вътрешнополитически конфликти и противоречия"? Защо е разстрелян Вапцаров как да обясня?
За какво се е борил Ботев, също не става ясно, още повече, че турско робство не е политкултурно да се наричат петте века. Нищо, че геният говори за "турска черна прокуда". "Под игото" се изучава само с няколко глави, разхвърляни през годините. А за какво иго става дума, той, Вазов, сигурно не е познавал терминологията.
Въобще творбите и авторите са разпръснати из годините противно на всякаква логика. Приличат ми на кръпки по палтото на Серафим от едноименния разказ на Йовков, само че без социалното послание, което то носи.
Защото социални послания не са ни нужни. Ние живеем, огрени от лъчите на светлото европейско бъдеще, и споделяме евроатлантически ценности, каквото и да значи това. Несъгласните да си преговорят Гео Милев, Вапцаров...
Да не говорим за богатата руска литература, която е сведена единствено до Пушкин с едно любовно стихотворение и "Евгений Онегин".
Тези учебни програми са насочени не толкова към сегашните ученици, а към следващите поколения, които няма да знаят елементарни истини от историята и няма да имат никаква представа от национални и социални ценности. Олекотяването на учебния материал води единствено до олекотяване на умствения багаж. Но може би точно това е целта.
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223