17 Декември 2018понеделник17:42 ч.

Избори 2017

Корнелия Нинова:

Продължаваме да вадим наяве "октопода" на ГЕРБ

/ брой: 195

автор:Ина Михайлова

visibility 2392

БСП ще вади от днес всеки ден наяве примери за порочните модели на управление на ГЕРБ, защото Хасково не е единичен пример, заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова на среща с кметове на общини, председатели на общински съвети и депутати на левицата. Вижте Ботевград и Габрово, има и други населени места, допълни Нинова.
Ставащото в Хасково е следствие от умишлено заложената политика от кабинета в лицето на Бойко Борисов. Правителството реже финансирането на общините със закон, а след това с постановление на Министерския съвет субективно финансира общини, управлявани от ГЕРБ, обясни Корнелия Нинова порочния модел на властта. Когато в общините се излеят парите, идват роднинските фирми и назначения. Роднинската администрация се използва след това за избори, а тези фирми генерират финансов ресурс за вота, уточни лидерът на БСП. Чрез порочната практика за финансови трансфери по "политическа целесъобразност" от правителството към общини с решение на кабинета "Борисов" от началото на т.г. до 14 септември са предоставени 60 млн. лв. за 74 общини, заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. В същото време общини, които имат нужда от финансиране, но не се управляват от ГЕРБ, не получават средства за важни дейности като ликвидиране на последици от природни бедствия или ремонт на общинската пътна мрежа, споделиха участници в дискусията.
Моделът "Хасково" се възпроизвежда и ако практиката продължава, ГЕРБ ще печелят изборите, но не по свободната воля на народа, а заради политическия октопод, който задушава държавата. На национално ниво вече вадим порочните практики на ГЕРБ, но трябва да го направим и по места, призова Корнелия Нинова. С опита и авторитета си на лидери кметовете на БСП, председателите на общински съвети, на партийни организации трябва да не се страхуват и да дадат смелост на хората да изразят волята си, обърна се Нинова към участниците в националната среща. БСП застава зад кмета на Каварна Нина Ставрева, която управляващите извадиха като антипод на модела "Хасково". Председателят на общинската организация на БСП в Каварна е моя втора братовчедка, но тя е избрана от хората на този пост, а не е назначена, заяви Ставрева. Провокацията от бившия кмет Цонко Цонев е несъстоятелна, защото само с неговия глас "против", но с гласовете "за" на общинските съветници от ГЕРБ, БСП и РЗС тя беше избрана и за председател на общинската комисия по бюджет и финанси, допълни кметът на Каварна.
Промяната в модела на управление, от който ГЕРБ се облагодетелстват, трябва да започне с промяна във философията на отношенията държава-община, заявиха от БСП. Националната кампания за бюджет 2018 г. предвижда социалистите да обсъдят по места предложения, които ПГ на "БСП за България" ще депозира в НС при обсъждането на бюджета за идната година. Ще разговаряме с учители, лекари, дейци на културата, защото и техните проблеми са сериозни, увери лидерът на социалистите. Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подготви изцяло нов Закон за местното самоуправление и местната администрация, който ще промени порочната практика общините да предоставят 80% от услугите срещу 15% предоставен финансов ресурс.
Данъците на хората отиват в централния бюджет, откъдето след това по неясен механизъм се връщат в много малка част в общините, аргументира необходимостта от промяна в модела на финансиране на общините кметът на Троян Донка Михайлова. Тя сподели, че недостигът на средства води до депрофесионализация на общинските служители и дефицит на кадри. Тревожен е проблемът с цената на водата и явната линия на правителството е тя да се повишава, алармира народният представител от "БСП за България" Дора Янкова. Тя допълни, че хората по места са притеснени и от предстоящото завишаване на такса смет, която по изчисления на експерти в София ще скочи около два пъти.Бъдете ярка алтернатива на порочния модел ГЕРБ, призова Нинова кметове и общински съветници от БСП

 

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244