18 Ноември 2018неделя21:37 ч.

Панорама

Фест

Румъния взе Голямата награда в "Камчия"

Русистите от северната ни съседка впечатлиха с комплексното си представяне

/ брой: 186

автор:Боян Бойчев

visibility 552

Отборът на студентите от Румъния, изучаващи руски език, спечели голямата награда на VІ Международен фестивал на студентите "Друзья, прекрасен наш союз" ("Приятели, прекрасен е нашият съюз"), който се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" от 11 до 16 септември. През следващата година в продължение на две седмици младите румънци ще имат възможност да разгледат най-красивите градове на Русия - от Москва до езерото Байкал. Победителите впечатлиха журито с комплексното си представяне в различните конкурси и състезания по време на фестивала.
Победители в поетическия конкурс станаха Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Поморската академия Слупске в Полша, Асоциация "Център за руски език и култура" в Испания, Вроцлавският университет в Полша и сборният отбор на Румъния. В музикалния конкурс бяха отличени Руският културен център "Руско общество за просвещение, култура и делово сътрудничество" от Турция, сборният отбор на Румъния и университетът Гранада в Испания. Творчеството на великия руски поет Александър Пушкин познават най-добре студентите от Комрадския държавен университет в Молдова, македонския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и студентите от Китай. А за истински открития на фестивала журито с председател Мари Есакова определи отборите на Гърция, Китай и Турция.
Фестивалът по традиция започна с шествие по улиците на Варна. Над 300 студенти от 30 от най-престижните световни университети в 17 страни по света, преминаха по централната пешеходна зона на морската столица, развявайки флаговете на училищата и държавите си. Младите хора поздравиха Варна, която спечели титлата Европейска младежка столица за 2017 г. Шествието бе предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На входа на Морската градина младите хора пуснаха своите пожелания за мир и приятелство към света, изписани на големи бели балони. След това студентите имаха възможност да разгледат красотата на Варна и да се докоснат до нейната древна история.
В програмата на фестивала бе включено запознанство с българските и руските обичаи и традиции по време на майсторските класове, подготвени от СОК "Камчия" - керамика, иконопис, изработване на национални кукли, цветя от вълна, квилинг и др. Изключителен беше интересът към българската национална кухня, като момичетата и момчетата приготвиха баница. Особени предпочитания студентите проявиха към майсторския клас по пеене, воден от участничката в "Евровизия" Олга Варвус. Имаше и караоке битка между различните отбори, а на плажа се проведоха Големите хумористични студентски игри.
Победителите в крайното класиране бяха обявени по време на церемонията по закриването на събитието. Галаконцертът на участниците, в който те дадоха най-доброто от себе си, донесе много настроение на зрителите. С прекрасни и запомнящи се изпълнения се представиха отборът на Турция, на Русия - от висшата школа по превод на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", на Тракийския университет "Демокрит" в Гърция. А студентите от Атинския университет дори посветиха стихове на фестивала, подготвиха и кратък видео дневник. Поздрав за всички бе песента на Грета Ганчева "Заедно".
По-късно вечерта участниците във фестивала се включиха във Вечер на българската култура и със сигурност ще отнесат топлината на страната ни и гостоприемството на "Камчия" в своите държави и университети. 

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224