18 Март 2019понеделник18:41 ч.

Панорама

Фест

Румъния взе Голямата награда в "Камчия"

Русистите от северната ни съседка впечатлиха с комплексното си представяне

/ брой: 186

автор:Боян Бойчев

visibility 648

Отборът на студентите от Румъния, изучаващи руски език, спечели голямата награда на VІ Международен фестивал на студентите "Друзья, прекрасен наш союз" ("Приятели, прекрасен е нашият съюз"), който се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" от 11 до 16 септември. През следващата година в продължение на две седмици младите румънци ще имат възможност да разгледат най-красивите градове на Русия - от Москва до езерото Байкал. Победителите впечатлиха журито с комплексното си представяне в различните конкурси и състезания по време на фестивала.
Победители в поетическия конкурс станаха Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Поморската академия Слупске в Полша, Асоциация "Център за руски език и култура" в Испания, Вроцлавският университет в Полша и сборният отбор на Румъния. В музикалния конкурс бяха отличени Руският културен център "Руско общество за просвещение, култура и делово сътрудничество" от Турция, сборният отбор на Румъния и университетът Гранада в Испания. Творчеството на великия руски поет Александър Пушкин познават най-добре студентите от Комрадския държавен университет в Молдова, македонския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и студентите от Китай. А за истински открития на фестивала журито с председател Мари Есакова определи отборите на Гърция, Китай и Турция.
Фестивалът по традиция започна с шествие по улиците на Варна. Над 300 студенти от 30 от най-престижните световни университети в 17 страни по света, преминаха по централната пешеходна зона на морската столица, развявайки флаговете на училищата и държавите си. Младите хора поздравиха Варна, която спечели титлата Европейска младежка столица за 2017 г. Шествието бе предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На входа на Морската градина младите хора пуснаха своите пожелания за мир и приятелство към света, изписани на големи бели балони. След това студентите имаха възможност да разгледат красотата на Варна и да се докоснат до нейната древна история.
В програмата на фестивала бе включено запознанство с българските и руските обичаи и традиции по време на майсторските класове, подготвени от СОК "Камчия" - керамика, иконопис, изработване на национални кукли, цветя от вълна, квилинг и др. Изключителен беше интересът към българската национална кухня, като момичетата и момчетата приготвиха баница. Особени предпочитания студентите проявиха към майсторския клас по пеене, воден от участничката в "Евровизия" Олга Варвус. Имаше и караоке битка между различните отбори, а на плажа се проведоха Големите хумористични студентски игри.
Победителите в крайното класиране бяха обявени по време на церемонията по закриването на събитието. Галаконцертът на участниците, в който те дадоха най-доброто от себе си, донесе много настроение на зрителите. С прекрасни и запомнящи се изпълнения се представиха отборът на Турция, на Русия - от висшата школа по превод на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", на Тракийския университет "Демокрит" в Гърция. А студентите от Атинския университет дори посветиха стихове на фестивала, подготвиха и кратък видео дневник. Поздрав за всички бе песента на Грета Ганчева "Заедно".
По-късно вечерта участниците във фестивала се включиха във Вечер на българската култура и със сигурност ще отнесат топлината на страната ни и гостоприемството на "Камчия" в своите държави и университети. 

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52