24 Март 2019неделя03:50 ч.

Чудото "Ролинг Стоунс" няма край

Общо на 293 години, Великолепната четворка сякаш е благословена от Господ да прогласява отново и отново безсмъртието на музиката по Земята

/ брой: 171

автор:Богдан Иванов

visibility 1688

В старозагорското село Гранит расте величествен дъб, изпреварил на години... Византия! Според учените той пониква през 345 г. и вероятно е най-старото дърво в Европа, защото Византия се появява през 395 г. - тогава Римската империя е разделена на Западна и Източна.
Едната половина на дървото - съсухрена, озъбена, грохнала - съхне, другата - вкопчена в живота, пращи от сокове и около нея се увива бръшлян!
Те напомнят за стария дъб - обрулени, нащърбени, изкорубени от времето, но така сраснали се със Земята, че сякаш черпят магически сили от нея и чудото "Ролинг Стоунс"... няма край!
Мик Джагър, песнопоецът на групата, е на 75 г. С Кийт Ричардс, китарист, са набори и съученици. Още: Чарли Уотс, 75-годишен, барабанист, Рони Ууд - на 69, китарист. Или великолепната четворка, определяна от мнозина за "най-добрата рокендрол банда на всички времена"!
Съставът е създаден през 1962 г. в Дартфорд, Великобритания - 55 години оттогава! Джагър и Ричардс пишат песните, правят и кавъри на американски парчета.
Първото изпълнение с името "Ролинг Стоунс" е в "Маркий клъб", Лондон, - 12 юли 1962 г. Десет месеца по-късно "Бийтълс" ги препоръчват на звукозаписната компания "Дека рекърдс", с която подписват договор.
Следват записи, бавно придвижване напред в класациите, концертно турне като подгряваща група на американските звезди Литъл Ричард, Бо Дидли, Евърли брадърс, за да се отправят след това на две турнета в САЩ, да запишат албумите "Ролинг Стоунс" и "Ролинг Стоунс-2", да тръгнат за Австралия и Нова Зеландия, където изнасят 34 концерта пред общо 100 000 души.
И всичко това - само за три години от появяването им на бял свят!
Идва ред на тежък път към върха: групата сменя изпълнители, сменя музикални предпочитания и търсения, сменя естетически критерии. Преживява възходи и падения, дава скъпи жертви в любовта и във войната с наркотиците, отлъчва и приютява талантливи музиканти.
Оказва се дори измамена от продуцентската къща на Алън Клайн и се задължава да плаща процент, за да изпълнява... собствените си песни на живо?!
Въпреки това издава двата най-успешни албума в цялата си кариера - "Лепкави пръсти" и "Изгнаник на Мейн Стрийт". Впечатляват силно хитове като "Кафява захар", "Дяволска прегръдка", "Не ме ли чуваш, че тропам на вратата", "Кучешки живот", протестната песен в подкрепа на Анжела Дейвис...
Има периоди, в които се разделят и всеки тръгва по свой път в музиката, после отново се събират. Около 2010 г. между Кийт Ричардс и Мик Джагър настъпва разрив, след година-две двамата търсят сближаване и се опитват да оправят отношенията си.
Бунтари, ексцентрици, циници, "Ролинг Стоунс" вече 55 години правят разтърсваща, високо стойностна музика и налагат на света идеите на свободолюбието, анархизма, авангардизма. Техните турнета се превръщат в световно събитие, не - в световен феномен, защото те са най-възрастната гастролираща група и са натоварени от Господ с мисията Те - "безсмъртните" - да прогласяват отново и отново безсмъртието на музиката по Земята.
На гигантския им безплатен концерт в Хавана миналата година по случай размразяването на отношенията между САЩ и Куба, присъстват 500 000 души и четиримата няколко часа пеят и свирят пред тях без умора. Нищо, че са на 293 години взети заедно, нищо, че повече от половин век не слизат от сцените.
А на 9 септември тръгват на ново грандиозно турне през цяла Европа, където ще изпълнят рок класика, парчета от последния си албум и велики блусове!
Мик Джагър има осмо дете на осем месеца, Рони Ууд - близнаци на година и три месеца!
Сещате се какво ви казвам, нали?
Макар и обрулена, понащърбена от времето, "най-добрата рок банда на всички времена" пак изригва върху вълната на рока и мощно, величествено тръгва на път. Тя е като вечно зелената половина на стария дъб, която, вкопчена в живота, пращи от сокове и около нея се увива бръшлян...
Чудото "Ролинг Стоунс" няма край!  


Великолепната четворка сега                                             ... и като петорка преди


На концерта в Куба                                                                                   За тях няма почивка
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56